Žymiausias Kremliaus kritikas A. Navalnas mirė penktadienį Arkties kalėjime, pranešė Rusijos pareigūnai.

Marina Litvinenko, kurios vyras Aleksandras 2006 metais, būdamas 43 metų, mirė nuo apsinuodijimo radiacija praėjus trims savaitėms po to, kai viename prabangiame Londono viešbutyje išgėrė arbatos su radioaktyviuoju poloniu, sakė AFP, kad ji užjaučia A. Navalno žmoną Juliją.

„Labai gerai suprantu Juliją po to, kas nutiko jos vyrui. Visada galvoji, kad tau tai niekada neatsitiks, – sakė ji. – Tai buvo labai liūdna diena ne tik Aleksejaus Navalno šeimai – jo žmonai, sūnui ir dukrai – ji buvo labai liūdna daugeliui Rusijos žmonių, kurie tiki geresne Rusijos ateitimi. Man buvo labai pikta“.

Ji paragino J. Navalnają padaryti viską, kad tarptautinei bendruomenei „nebūtų leista to pamiršti“. „Neužtenka apie tai pakalbėti vakar, šiandien ir galbūt dar kelias dienas. Apie tai reikia kalbėti visą laiką, kol sulauksime teisingumo“, – sakė ji.

Jungtinės Karalystės atliktas A. Litvinenkos mirties tyrimas nustatė, kad Andrejus Lugovojus ir Dmitrijus Kovtunas, du rusai, kuriuos britų policija įvardijo kaip pagrindinius įtariamuosius, tikriausiai įvykdė apnuodijimą Rusijos saugumo tarnybų nurodymu, tačiau Maskva šiuos kaltinimus pavadino „nesąmone“.

M. Litvinenko sakė AFP, kad A. Navalno mirtis turi paskatinti tarptautinę bendruomenę imtis veiksmų prieš Rusijos vadovą Vladimirą Putiną.

„Mes prisimename, kai (JAV prezidentas Joe) Bidenas prieš kelerius metus paminėjo Navalną ir pasakė, kad jei Navalnas mirtų, tai būtų sutriuškinimas Putinui“, – sakė M. Litvinenko, kuri dabar Londone veda šokių pamokas. – Noriu pamatyti, ką tai reiškia, o ne girdėti tik žodžius. Ir tai labai svarbu. Nuo žodžių reikia pereiti prie kokių nors veiksmų.“

Iš esmės tai reiškia paramą Ukrainai jos kare prieš Rusiją, pridūrė ji.

„Vienintelis būdas, kuriuo galima padėti Rusijos opozicijai sutriuškinti V. Putino režimą, yra remti Ukrainą, – sakė ji. – Tikiu tik (į) Ukrainos pergalę fronte. Ji gali paskatinti žmones Rusijos viduje siekti permainų“.

M. Litvinenko taip pat pasiūlė Vakarams iš naujo pagalvoti prieš perkant naftą ir dujas iš Rusijos, atsižvelgiant į tai, kad ši gautomis lėšomis finansuoja savo karo veiksmus.

Nepaisant niūrių naujienų, M. Litvinenko sakė vis dar turinti vilčių dėl savo šalies ateities, pabrėždama rusų reakciją visame pasaulyje, įskaitant penktadienį vykusią didelę demonstraciją prie Rusijos ambasados Londone.

„Buvo didžiulis mitingas Miunchene, Berlyne, Romoje, – kalbėjo M. Litvinenko beveik su ašaromis. – Ir, žinoma, kai pamačiau, kad žmonės ėjo Maskvoje padėti gėlių Aleksejaus Navalno atminimui, patikėjau, kad tai gali būti kažkas, šviesesnė ateitis, nes aš tikiu Rusijos žmonėmis.“

„Mes negalime gyventi be ateities vilčių. Tikiu, kad Rusija bus kitokia“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją