Trečiadienį dar nebuvo žinomi galutiniai rezultatai ir nebuvo išstumtas nė vienas respublikonas – tokio rezultato veikiausiai nesitikėjo nė vienas demokratas, rašoma politico.com.

Nors nesuskaičiuoti dar dešimtys tūkstančiai balsų, šokiruoti demokratai įstatymų leidėjai, strategai ir padėjėjai patylomis ėmė ieškoti kaltininkų: nepatikimi rinkimai, neramią vasarą skambantys respublikonų pasisakymai už griežtą tvarką, slapti D. Trumpo balsuotojai, paskatos kovai su koronavirusu nebuvimas ir pan.


Demokratai tikėjosi rimtai kibti į atlapus respubikonams ir sėkmės atveju atsikovoti Senato rūmus, išlaikyti ar net išplėsti kontrolę Atstovų rūmuose (valstijų žemėlapis buvo palankus, nes daugiau demokratų nei respublikonų siekė perrinkimo) ir laimėję prezidento postą užsitikrinti galios trišakį - kontroliuoti Baltuosius rūmus, Atstovų rūmus ir Senatą ir tokiu būdu turėti visišką laisvę vykdyti savo programą. Tačiau šios viltys greitai sudužo rinkimų naktį.

Partijos kampeliuose ėmė sklisti abejonių dėl partijos vadų taktikos, o kai kurie demokratai pranašavo (kai kurie netgi reikalavo) esminių pertvarkų Demokratų Kongreso kampanijos komitete – galbūt netgi jo pirmininkės Cheri Bustos, už kurią dar nebuvo suskaičiuoti balsai Ilinojuje, nušalinimo.

Vos prieš dieną Ch. Bustos ir Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi kalbėjo apie progą padidinti daugumą, kai kurie demokratai netgi prognozavo keliomis dešimtimis vietų didesnes pajėgas Atstovų rūmuose, jei pavyktų įsibrauti į respublikonų teritoriją Teksaso, Ohajo ir Ilinojaus priemiesčiuose.

Tačiau trečiadienį ryte partijos vadovai ir visi nariai apimti panikos turėjo atsisveikinti su keliais varžovų respublikonų išstumtais kolegomis demokratais – Abby Finkenauer Ajovoje, Donna Shalala Floridoje ir kt.

„Manau, dar daug kas neaišku. Sakyčiau, lūkesčiai dėl didelio skaičiaus rinkėjų ir šalininkų nepasiteisino, – interviu trečiadienį teigė demokratas Gerry Connolly. – Turėsime demokratų daugumą Atstovų rūmuose, o kokio ji bus dydžio, pamatysime.“


Privačioje terpėje kai kurie demokratai pasisakė aštriau. „Tai – katastrofa“, – pareiškė vienas įstatymų leidėjas, nesutikęs viešinti pavardės.

Netikėtų rezultatų mastas ėmė aiškėti trečiadienį ryte. Nė vienas iš kelių dešimčių kalbintų demokratų įstatymų leidėjų ar padėjėjų nemano, kad N. Pelosi (siekianti antros Atstovų rūmų pirmininkės kadencijos), turėtų atsistatydinti ar kad ji susidurs su sunkumais. Tiesa, privačiai keli iš jų spėliojo, ar prieš kelias dienas atrodęs sklandus kelias į pirmininkės postą, netaps sudėtingesnis, kai demokratai netenka vietų Atstovų rūmuose.

O respublikonai džiūgauja dėl netikėta pakilusių savo reitingų ir ima telkti paramą savo lyderiams – taip pat Respublikonų Kongreso kampanijos komiteto pirmininkui Tomui Emmeriui, kuris trečiadienį ėmėsi veiksmų, siekdamas antrą kadenciją likti savo poste.