Apie tai jis parašė vienos iš žinučių, paskelbtų X („Twitter“), komentarų skiltyje.

E. Muskas tvirtina, kad ten tinklas „Starlink“ nebuvo įjungtas, tad ir išjungtas būti negalėjo. Jo teigimu, skubus prašymas užtikrinti „Starlink“ ryšį iki pat Sevastopolio buvo gautas iš Ukrainos valdžios. E. Muskas šio prašymo, tiesa, nepatenkino.

„Buvo akivaizdu, kad ukrainiečiai ketina nuskandinti didžiąją dalį Rusijos flotilės laivų, kurie buvo išmetę inkarą. Jeigu būčiau patenkinęs jų prašymą, „SpaceX“ būtų tapusi tiesiogine rimtų karo veiksmų ir konflikto eskalacijos bendrininke“, – parašė jis.


Ketvirtadienį CNN skelbė, kad praėjusiais metais E. Muskas esą slapta liepė savo inžinieriams išjungti palydovinio ryšio tinklą „Starlink“ netoli Krymo pakrantės, kad sužlugdytų ukrainiečių ataką prieš Rusijos karinį jūrų laivyną. Taip, pasak leidinio, teigiama Walterio Isaacsono parašytoje naujoje ekscentriškojo milijardieriaus biografijoje, pavadintoje „Elon Musk“.

„Jeigu tai, ką Isaacsonas parašė savo knygoje, yra tiesa, tuomet atrodo, kad Muskas yra paskutinis adekvatus žmogus Šiaurės Amerikoje“, – į tai sureagavo Rusijos Saugumo Tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas.

W. Isaacsonas, pasak CNN, teigia, kad sprogmenimis apginkluotiems ukrainiečių povandeniniams dronams priartėjus prie Rusijos laivų, „dingo ryšys, ir jie buvo išmesti į krantą nepadarę jokios žalos“.

E. Musko sprendimą, po kurio Ukrainos pareigūnai ėmė jo maldauti vėl įjungti „Starlink“, kaip teigiama, paskatino didelė baimė, kad Rusija atsakys į Krymo ataką branduoliniais ginklais. Anot W. Isaacsono, kurio knygą rugsėjo 12 d. išleis leidykla „Simon & Schuster“, E. Muskas tokią nuomonę susidarė pabendravęs su aukšto rango Rusijos pareigūnais.

E. Musko nuogąstavimai dėl, kaip jis pavadino, „mini Perl Harboro“ tada neišsipildė, tačiau šis atvejis rodo unikalią padėtį, kurioje atsidūrė „Tesla“ įkūrėjas, prasidėjus karui Ukrainoje. Norėdamas to ar ne, jis tapo politiniu intrigantu, kurio negali ignoruoti Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) pareigūnai, rašo CNN.

Rusijai sutrikdžius Ukrainos komunikacijos sistemų darbą prieš pat plataus masto invazijos pradžią 2022 m. vasarį, E. Muskas sutiko ukrainiečiams duoti milijonų eurų vertės „Space X“ pagamintų palydovinio ryšio „Starlink“ terminalų, kurie suvaidino esminį vaidmenį Ukrainai vykdant karines operacijas.

Rusams sunaikinus laidinio ir mobiliojo ryšio tinklus, „Starlink“ terminalai leido Ukrainai kovoti ir užtikrinti komunikaciją, bet Ukrainai pradėjus naudoti „Starlink“ atakoms prieš Rusiją rengti, E. Muskas esą ėmė abejoti savo sprendimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)