Vengrijos vidaus reikalų ministerija JAV sprendimą pavadino „kerštu“ vengrams, praneša „Index“.

Vengrija tvirtina, kad JAV reikalauja iš Budapešto duomenų apie užsienyje gyvenančius vengrus, turinčius dvigubą pilietybę.

„Vengrija niekam nesuteiks tokios informacijos, nes ant kortos pastatytas vengrų saugumas užsienyje. Štai kodėl prezidento Joe Bideno administracija dabar keršija vengrams“, – teigia šalies vidaus reikalų ministerija.

Vašingtonas ne kartą kritikavo nacionalistų lyderio Viktoro Orbano įvestą Vengrijos pasų išdavimo sistemą, pagal kurią nuo 2011 metų maždaug milijonas žmonių tapo natūralizuotais vengrais, dėl „saugumo spragų“.

Dauguma tų žmonių yra iš kaimyninių šalių, kuriose gyvena apie 2 mln. etninių vengrų – tai po Pirmojo pasaulinio karo sudarytos sutarties, susiaurinusios šalies sienas, palikimas.

2018 metais JAV pagrasino panaikinti bevizį režimą Vengrijos pasų turėtojams, kai pareigūnai atskleidė sukčiavimo schemą, pagal kurią, kaip įtariama, ne vengrai galėjo atvykti į JAV su suklastotomis tapatybėmis.

Nuo antradienio Elektroninio leidimo keliauti (ESTA) galiojimo laikotarpis Vengrijos pasų turėtojams bus „sutrumpintas nuo dvejų iki vienerių metų“. „Be to, Vengrijos pasų turėtojų ESTA galios tik vieną kartą“, – sakoma JAV ambasados Budapešte pranešime.

Vizų atsisakymo programoje dalyvaujančios šalys gali keliauti į JAV turizmo ar verslo tikslais iki 90 dienų be vizos, jei jų piliečiai yra gavę ESTA.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)