Pastarąjį kartą popiežius keliavo į Prancūzijos Marselio miestą pernai rugsėjį.

Į moterų kalėjimo Giudeccos saloje kiemą sraigtasparniu atvykęs Pranciškus sveikinosi po vieną su 80 kalinių, personalu ir savanoriais. Popiežius, kuris per visą savo pontifikatą gynė kalinius ir atstumtuosius, paragino moteris atkurti savo gyvenimą „plyta po plytos, kartu, ryžtingai“.

„Kalėjimas – tai žiauri tikrovė, o tokios problemos kaip perpildytos patalpos, infrastruktūros ir išteklių trūkumas, smurto epizodai sukelia daug kančių“, – sėdėdamas priešais kalines kalbėjo popiežius.

„Tačiau jis gali tapti moralinio ir materialinio atgimimo vieta...“, – pridūrė jis.

Pranciškus paragino kalėjimų sistemą „suteikti kaliniams žmogiškojo, dvasinio, kultūrinio ir profesinio tobulėjimo priemonių ir erdvės, sudarant sąlygas jų sveikai reintegracijai“.

Popiežius taip pat apžiūrėjo kalėjime įrengtą meno parodą, kurioje eksponuojami 10 skirtingų menininkų kūrinių, atspindinčių kalinių kasdienybę. Ši paroda – tai Vatikano indėlis į šių metų meno bienalės festivalį, kuris prasidėjo praėjusį savaitgalį.

Pranciškaus vizitas yra „istorinis, nes jis bus pirmasis popiežius, apsilankęs Venecijos bienalėje“, – teigė pagrindinis parodos kuratorius Jose Tolentino de Mendonca.

Praėjusių metų gruodį dėl bronchito popiežius buvo priverstas atšaukti kelionę į Dubajų, kur turėjo kalbėti Jungtinių Tautų (JT) derybose dėl klimato kaitos. Kovo mėnesį jis paskutinę minutę atsisakė dalyvauti Velykų mišiose. Pasak Vatikano, prieš tai Pranciškus kelias savaites sirgo „lengvu gripu“.

Vienos dienos vizito Venecijoje metu Popiežius Pranciškus laikys mišias Šv. Morkaus aikštėje.

Vatikanas rugsėjį planuoja popiežiaus 12 dienų kelionę po Aziją – Indoneziją, Papua Naująją Gvinėją, Rytų Timorą ir Singapūrą. Prieš tai popiežius dar turėtų du kartus vyks į Italiją – gegužę į Veroną ir liepą į Triestą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją