Kai užpuolikas anksti sekmadienį pradėjo šaudyti, tame tolerancija visokiems žmonėms garsėjančiame klube nutrūko gėrimas, šokiai ir transvestitų šou.

Pareigūnai sako, kad įtariamasis Omaras Mateenas pasirodė nešinas pusiau automatiniu šautuvu AR-15 ir nesustodamas šaudė: 20 šūvių, 40, tada – 50 ir dar daugiau. Tokioje ankštoje vietoje kulkos vargiai galėjo nepataikyti. Jis šaudė ir į policininkus. Jis buvo paėmęs įkaitus.

Kai šaudymas klube „Pulse“ pagaliau liovėsi, jau buvo žuvę 50 žmonių, o dar dešimtys buvo labai sunkiai sužeisti. Tai daugiausiai aukų pareikalavusios šaudynės per dabartinę JAV istoriją.

O. Mateenas, kuris, kaip sako pareigūnai, prieš pat išpuolį paskambinęs pagalbos telefonu deklaravo ištikimybę „Islamo valstybei“ (IS), žuvo per susišaudymą su greitojo reagavimo komandos nariais.
39 aukos žuvo klube, o dar 11 žmonių mirė ligoninėse, sakė meras Buddy Dyeris.

Praėjusią naktį darbuotojai iš klubo neštuvais nešė po keturis lavonus ir kėlė juos į baltus mikroautobusus. Tie veiksmai kartojosi vėl ir vėl. Uždengti lavonai buvo nuvežti į apygardos teismo medicinos eksperto įstaigą.

Mažiausiai 53 žmonės buvo paguldyti į ligonines, dauguma – kritinės būklės, ir vienas Orlando regiono ligoninės chirurgas sakė, kad žuvusiųjų skaičius tikriausiai didės.

Ankstesnėmis daugiausiai aukų JAV pareikalavusiomis šaudynėmis buvo laikoma 2007 metų ataka Virdžinijos technologijos universitete, kur vienas studentas nušovė 32 žmones ir nusišovė pats.

„Niekas neturėjo šansų“

O.Mateeno šeima yra iš Afganistano, o jis pats gimė Niujorke. Vėliau šeima persikėlė į Floridą, sakė pareigūnai.

Jis buvo kultūristas ir apsaugininkas, religingas – lankėsi vietos mečetėje – ir norėjo tapti policininku.

Jis taip pat sirgo bipoliniu afektiniu sutrikimu, Boulderyje Kolorade reporteriams sakė jo buvusi žmona Sitora Yusufiy.
Šaudynės Orlande prasidėjo maždaug 2 val. ryto, kai klube „Pulse“ buvo daugiau kaip 300 žmonių.

„Jis turėjo automatinį šautuvą, tad niekas neturėjo šansų, – sakė Jackie Smith, kuri matė, kaip šalia jos buvo nušauti du draugai. – Aš tik bandžiau iš ten ištrūkti.“

Orlando meras Buddy Dyeras sakė, jog pareigūnai iš pradžių klaidingai manė, kad užpuolikas prie kai kurių savo aukų pririšo sprogmenis, nes bombų paieškos robotas atsiuntė vaizdus, kuriuose prie vieno lavono matyti baterijos dalis.

Dėl to greitosios pagalbos medikai nėjo į klubą, kol nebuvo nustatyta, kad ta dalis nukrito nuo ženklo „Išėjimas“ arba dūmų detektoriaus, sakė meras.

Robotas buvo pasiųstas greitojo reagavimo komandai panaudojus sprogstamuosius užtaisus ir šarvuotą automobilį sienai išversti, kad būtų galima patekti į klubą.

Maždaug 5 val. ryto buvo priimtas sprendimas gelbėti likusius klubo lankytojus, kurie, pasak pareigūnų, tikriausiai buvo vienoje iš mažesnių šokių aikštelių, „Adonio salėje“. Teisėsaugos pareigūnai panaudojo du sprogstamuosius užtaisus, kad atitrauktų užpuoliko dėmesį, o tada 11 pareigūnų įsiveržė į klubą ir susišaudė su O. Mateenu.

Užpuolikas pradėjo šaudyti, pataikė į vieną pareigūną, bet jį išgelbėjo šarvai.

„Tada mes jį nukovėme“, – sakė meras.