„Parengėme naują pasiūlymų paketą, konsultuodamiesi su JT. Tikiu, kad įmanoma pasiekti rezultatų. Tikiu, kad sprendimas, pateisinsiantis Turkijos lūkesčius, bus netrukus pasiektas“, – sakė R. T. Erdoganas per bendrą su V. Putinu pasirodymą žurnalistams Sočyje.

Rusijos prezidentas V. Putinas pirmadienį pareiškė, kad Rusija pasirengusi atgaivinti Juodosios jūros grūdų eksporto susitarimą, tačiau su sąlyga, kad bus panaikinti jos eksporto apribojimai.

„Būsime pasirengę svarstyti galimybę atgaivinti grūdų sandorį (...) ir tai padarysime, kai tik bus visiškai įgyvendinti visi susitarimai panaikinti Rusijos žemės ūkio produktų eksporto apribojimus“, – sakė V. Putinas per spaudos konferenciją su R. T. Erdoganu.

R. T. Erdoganas, lydimas gausios delegacijos, į kurią įeina Turkijos gynybos, užsienio reikalų, energetikos ir finansų ministrai, surengė pirmąjį asmeninį susitikimą su V. Putinu nuo savo perrinkimo gegužės mėnesį.

Tikėtasi, kad Turkija per susitikimą bandys atgaivinti JT remiamą susitarimą, pagal kurį buvo leista saugiai gabenti grūdus iš trijų Ukrainos Juodosios jūros uostų.

Turkijos ir Rusijos ryšiai stiprėja keliose srityse, įskaitant energetiką.

R. T. Erdoganas sakė, kad jo vyriausybė nori padidinti metinę prekybą su Rusija nuo 62 mlrd. dolerių iki 100 mlrd. dolerių ir pridūrė, kad remia Maskvos siekį dalį šios prekybos perversti į liras ir rublius.

„Manau, kad perėjimas prie vietinių valiutų yra labai svarbus dvišaliams santykiams“, – prieš derybas sakė R. T. Erdoganas.

„Manau, kad pranešimas, kuris bus paskelbtas spaudos konferencijoje po mūsų susitikimo, bus labai svarbus pasauliui, ypač besivystančioms Afrikos šalims“, – teigė Turkijos prezidentas, pradėdamas susitikimą su V. Putinu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)