JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos specialusis pasiuntinys Venesuelai Elliottas Abramsas susitiko su Rusijos užsienio reikalų viceministru Sergejumi Riabkovu, kad aptartų padėtį šioje Lotynų Amerikos šalyje.

„Nepasiekėme pozicijų suartėjimo, bet derybos buvo teigiamos ta prasme, kad, manau, abi pusės pradėjo geriau suprasti viena kitos požiūrį“, – E. Abramsas sakė žurnalistams po susitikimo viename prabangiame Romos viešbutyje.

Pasak jo, „visiškai tikėtina“, kad abi pusės vėl susitiks, bet tokių derybų data dar nenustatyta.

Rusija remia Venesuelos prezidentą Nicolas Maduro ir kaltino Vašingtoną kišantis į šalies reikalus, nes valstybės vadovas yra spaudžiamas atsistatydinti ir perduoti valdžią opozicijos lyderiui Juanui Guaido.

Kalbėdamasis su Rusijos žiniasklaida S. Riabkovas savo ruožtu pabrėžė, kad dialogas su JAV būtinas, bet perspėjo Vašingtoną nemėginti griebtis karinio įsikišimo.

D. Trumpas sakė, kad Venesuelos atžvilgiu „visos priemonės tebėra ant stalo“, o Rusija tai supranta kaip atsisakymą atmesti galimybę panaudoti karinę jėgą, sakė S. Riabkovas.

„Perspėjome JAV dėl šio neatsargaus požiūrio“, – viceministro žodžius citavo Rusijos valstybinės naujienų agentūros TASS ir „RIA Novosti“.

E. Abramsas tvirtino, kad JAV toliau laikysis nuostatos, kad visos galimybės yra atviros, bet pridūrė, kad Vašingtonas pasirinko spausti N. Maduro režimą politinėmis, finansinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis.

Anksčiau E. Abramsas susitiko su Italijos vyriausybės pareigūnais. Ši šalis yra viena iš keturių Europos Sąjungos narių, nepripažinusių J. Guaido Venesuelos laikinuoju prezidentu.

Be to, JAV pasiuntinys apsilankė Vatikane. Jis atkreipė dėmesį, kad Katalikų Bažnyčia Venesueloje yra pelniusi didelę pagarbą ir pasitikėjimą, bet neaišku, ar Vatikanas galėtų atlikti kokį nors vaidmenį sprendžiant susidariusią krizę.

Kaip pranešama, popiežius Pranciškus ne kartą rašė laiškus N. Maduro, kuriuose nurodė, kad kol kas sąlygos nėra tinkamos Vatikanui mėginti tarpininkauti sprendžiant šalies problemas.