Duodama pirmąjį po vasario 27 d. šalia Kremliaus ant Didžiojo Maskvos upės tilto įvykdyto tėvo nužudymo, vyriausioji jo duktė Žanna Nemcova sakė „The Times“, kad tiki, kad šis „žiaurus ir įžūlus nužudymas“ – tai bausmė už jo politines idėjas.

Ž. Nemcova patikino, kad netiki tyrimu ir turi nedaug vilčių, kad nusikaltėlis bus nubaustas, rašo „The Australian News“.

Ž. Nemcova patikino, kad jokie valdžios atstovai dar nekalbėjo nė su vienu iš jos šeimos narių, skirtingai nuo Maskvos valdžios, kuri „labai“ padėjo rengiant laidotuves.

„Netikiu oficialiu tyrimu“, – patikino ji. „Mano mama, močiutė, aš, mano sesuo, tėvo brolis ir jo vaikai – neturime jokių ryšių su šiuo metu vykdomu tyrimu“, – patikino Ž. Nemcova.

Boriso Nemcovo dukra Žanna Nemcova
Kol kas vykdant tyrimą niekas nėra sulaikytas, nerastas nužudymo įrankis. Anot Ž. Nemcovos, nėra įtikinamos teorijos, kas nužudė jos tėvą, kuris prieš savo mirtį buvo iškiliausias neįkalintas ir savanoriškai gyvenimo kitoje šalyje nepasirinkęs opozicionierius Rusijoje.

„Manau, tai buvo politinė žmogžudystė“, – mano ji. Vis dėlto Ž. Nemcova negalėjo pasakyti, kas šią žmogžudystę užsakė.

„Tam, kad ką nors kaltinčiau, man reikia įrodymų, o aš neturiu jokių įrodymų“, – pridūrė ji.

Sėdėdama kavinėje šalia nedidelio savo buto vienoje seniausių Maskvos vietų, iš kurios vos per aštuonias minutes pėsčiomis galima nueiti iki gėlių kalno toje vietoje, kur buvo nužudytas jos tėvas, Ž. Nemcova pasakojo, kad jos šeimą šokiravo šis nužudymas.

Nors B. Nemcovas atsisakė asmens sargybos ir kartas nuo karto buvo areštuojamas, blogiausia, ką Ž. Nemcova galėjo įsivaizduoti, buvo ilgas B. Nemcovo įkalinimas.

Žmogžudystė, anot jos, – tai kraštutinė priemonė.

„Jie negalėjo jo įkalinti, nes jis buvo labai garbingas žmogus, jie negalėjo rasti priežasties tai padaryti“, – neabejojo Ž. Nemcova.

Vaikystėje Ž. Nemcova dažnai pykdavo, kad dėl politikos tėvas buvo nuo jos nutolęs, ypač tada, kai 1997 m. B. Nemcovas tapo Rusijos premjero pavaduotoju ir buvo kalbama, kad jis gali tapti tuometinio Rusijos prezidento Boriso Jelcino įpėdiniu.

30-ies žurnaliste nepriklausomoje verslo žinių televizijoje RBC dirbanti Ž. Nemcova stengėsi su tėvu praleisti kuo daugiau laiko.

Jie gyveno vos penkių minučių atstumu vienas nuo kito, dažnai eidavo vienas pas kitą į svečius, susitikdavo tiesiog gatvėje ar baruose.

B. Nemcovas su dukra nuolat kalbėdavosi telefonu ir bendraudavo socialiniuose tinkluose.

Ž. Nemcova paskutinį kartą su tėvu kalbėjosi vasario 27 d. rytą. Žmogžudystės naktį ji buvo kartu su savo motina. Abi moterys jau miegojo, kad sulaukė skambučio.

„Išgirdau, kaip ji verkia ir šaukia. Pamaniau, kad į mūsų butą įsilaužė vagys“, – siaubingus B. Nemcovo nužudymo nakties įvykius pasakojo Ž. Nemcova.

Ji sakė, kad tą naktį stipriai lijo. Moterys išskubėjo į vietą, kur buvo nužudytas B. Nemcovas, tačiau jo kūnas jau buvo išgabentas. Į tą vietą Ž. Nemcova dabar ateina kasdien.

DELFI primena, kad Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) direktorius trečiadienį pareiškė, kad tiriant opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymą buvo nustatyti keli įtariamieji, pranešė šalies naujienų agentūros.

„Jų visuomet yra“, – FSB vadovas Aleksandras Bortnikovas sakė žurnalistams, atsakydamas į klausimą, ar B.Nemcovo byloje esama įtariamųjų.

Tačiau jis pabrėžė, kad tie įtariamieji susiję tik su viena iš tiriamų to nusikaltimo versijų, nurodė naujienų agentūra „Interfax“.

Pasak A.Bortnikovo, šios bylos tyrimas tęsiasi.

„Yra pažanga šiame etape, kuriame esame, – kol kas nieko negaliu daugiau pasakyti“, – pažymėjo FSB vadovas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad B. Nemcovo nužudymas turi politinę potekstę.

„Galiausiai reikia išvaduoti Rusiją nuo tragedijų, panašių į tą, kurią mes visai neseniai kartu išgyvenome ir matėme: turiu galvoje akiplėšišką Boriso Nemcovo nužudymą pačiame miesto centre“, - sakė V.Putinas per susitikimą su Vidaus reikalų ministerijos pareigūnais.

Pasak prezidento, būtina „visų pirma padidinti išaiškinamų nusikaltimų - tiek naujų, tiek ir įvykdytų ankstesniais metais - skaičių“.

„Čia išties būtinas kardinalus lūžis, nauja ir VRM organų, ir visos teisėsaugos sistemos darbo kokybė. Būtina skirti rimčiausią dėmesį rezonansiniams nusikaltimams, įskaitant tuos, kurie turi politinę potekstę“, - sakė V.Putinas.