Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka kalbėjosi telefonu. Apie tai pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

„Tęsta diskusija apie Minske patvirtintų taikaus konflikto sureguliavimo Ukrainos pietryčiuose priemonių įgyvendinimo eigą. Taip pat buvo aptarti klausimai, susiję su ugnies nutraukimo režimu, konfliktuojančių pusių sunkiosios ginkluotės atitraukimu, taip pat situacija Debalcevės miesto rajone“, – teigiama pranešime.

„Be to, lyderiai pasikeitė nuomonėmis apie ESBO stebėjimo misijos vaidmenį dabartiniame etape“, – pranešė Kremliaus spaudos tarnyba. 

Kaip pranešė Ukrainos prezidento spaudos tarnyba, P. Porošenka paragino imtis visų priemonių, kad būtų visiškai ir besąlygiškai nutraukta ugnis, ypač Debalcevės rajone. Jis taip pat paragino pradėti sunkiosios ginkluotės atitraukimą kontroliuojant ESBO stebėtojams.

Vasario 16 dieną Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, Vokietijos kanclerė A. Merkel ir Ukrainos prezidentas P. Porošenka aptarė situaciją Debalcevės rajone.

Trijų šalių lyderiai pokalbyje telefonu išreiškė susirūpinimą dėl to, kad nepaisant paskelbto ugnies nutraukimo, mūšiai aplink Debalcevę tęsiasi. Trijų valstybių lyderiai pasisakė už tai, kad ESBO stebėtojai galėtų laisvai patekti į antiteroristinės operacijos zoną, joje netrukdomi dirbti ir užtikrinti sutarties dėl ugnies nutraukimo vykdymą.

Vasario 17-osios naktį P. Porošenka taip pat telefonu kalbėjosi su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry. Pašnekovai aptarė situaciją Donbase. Jie išreiškė susirūpinimą dėl to, kad nepaisant vasario 12 dieną Minske pasirašytų susitarimų, ugnies nutraukimo režimas pažeidžiamas iš separatistų pusės, ypač Debalcevės rajone. 

Vasario 12 dieną pasibaigus Normandijos ketverto deryboms dėl Ukrainos krizės sureguliavimo, buvo pasirašyta sutartis, kuri numato visų karo veiksmų nutraukimą Donbase nuo 2015 metų vasario 15 dienos 00 val. 00 min., taip pat sunkiosios ginkluotės ir artilerijos atitraukimą nuo konfliktuojančių pusių sąlyčio linijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (810)