Vaizdo įrašas pavadintas įvairiai, tačiau jį vienija bendras vardiklis – skelbiama, kad A. Zacharčenka girtas ir vos išsilaiko ant kojų.

DELFI primena, kad tankai ir salvinės raketų ugnies sistemos šeštadienį riedėjo Ukrainos prorusiškų separatistų tvirtovės Donecko gatvėmis, minint pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare 70-ąsias metines.

Mėgdžiodami didžiulį karinį paradą, tuo pačiu laiku vykusį Maskvoje, apie 1,5 tūkst. separatistų kovotojų žygiavo nešdami raudonas sovietines vėliavas ir kelis Josifo Stalino portretus.

Separatistai, kuriuos, anot Vakarų šalių ir Kijevo, tiesiogiai kontroliuoja Kremlius, sako kovojantys prieš „fašistinę“ Ukrainos vyriausybę ir vaizduoja jau ilgiau negu metus nesiliaujantį konfliktą kaip Antrojo pasaulinio karo kautynių tęsinį.

„Priešais mus šiandien kovotojai, užgrūdinti mūšyje“, – sakė separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka, stovėdamas tribūnoje prie didžiulės Lenino statulos Donecko pagrindinėje aikštėje.

Parade pasirodė šeši tankai T-72, keli šarvuotieji transporteriai ir zenitinės ugnies sistemos, taip pat trys salvinės raketų ugnies sistemos „Grad“, iš kurių, kaip nurodo žmogaus teisių organizacijos, abi konflikto pusės šaudė į gyvenamąsias teritorijas.

Per renginį buvo dalijamos oranžinės ir juodos dryžuotos Georgijaus juostelės, Rusijoje tapusios populiariu pergalės Antrajame pasauliniame kare simboliu, o daugelis žmonių smerkė Kijevo valdžią, kuri sostinėje organizavo daug santūresnes atminimo ceremonijas.

„Visoje šalyje žmonės švenčia šią šventę – tik Kijeve apie tai užmiršo, – separatistų kovotojas Vladimiras sakė naujienų agentūrai AFP. – Kijevo valdžią reikia išsiųsti į pamišėlių namus.“