Peru policijos vadovas Cesaras Cervantesas vietos televizijai N sakė, kad buvo nužudyti mažiausiai 18 žmonių. Tuo metu kariuomenė išplatintame pranešime nurodė, kad esama 14 aukų.

Žudynės įvyko atokiame rajone Viskatan de Enėje, esančioje Peru Amazonijoje, kur, anot šalies pareigūnų, slapstosi sukilėlių grupuotės „Švytintis kelias“ likučiai. Ši grupuotė kovojo su vyriausybe praėjusio amžiaus 9-ame ir 10-ame dešimtmečiais.

Birželio 6-ąją vyksiančiame antrajame prezidento rinkimų ture varžysis kraštutinių kairiųjų politikas, profesinės sąjungos lyderis Pedro Castillo ir dešiniojo sparno populistė Keiko Fujimori.

K. Fujimori yra buvusio autoritarinio prezidento Alberto Fujimori, du dešimtmečius vadovavusio kovai su „Švytinčio kelio“ sukilėliais, dukra. Eksprezidentas vėliau buvo nuteistas kalėti už žmogaus teisių pažeidimus per karą.

2016 metais prezidento rinkimų išvakarėse įvyko panašus incidentas. Tąsyk atokiame rajone įtariami „Švytinčio kelio“ nariai surengė pasalą kariuomenės automobilių vilkstinei. Kariai vyko užtikrinti saugumo per balsavimą. Per išpuolį žuvo aštuoni kariai ir du civiliai.

Maoistų judėjimas „Švytintis kelias“ savo kovą su Peru vyriausybe pradėjo 1980 metais, tačiau ji smarkiai priblėso 1992-aisiais, kai buvo sulaikytas grupuotės lyderis Abimaelis Guzmanas ir daugelis jo bendražygių.

A. Guzmanas buvo dukart nuteistas kalėti iki gyvos galvos – už 1992 metais įvykdytą automobilio sprogdinimą sostinėje, per kurį 25 žmonės žuvo ir 155 buvo sužeisti, bei 1983-iųjų žudynes viename Andų kaime.

Nacionalinė tiesos ir santaikos komisija nustatė, kad 1980–2000 metais per kovas tarp sukilėlių grupuočių, vyriausybės pajėgų ir savigynos būrių žuvo apie 70 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)