Devyniasdešimt dienų galiosiančiame potvarkyje vyriausybė nurodo planuojanti vykdyti „tvarų valdymą“ 21-ame paplūdimyje, kuris nukentėjo nuo 6 tūkst. barelių naftos, savaitę anksčiau išsiliejusių iš vieno tanklaivio per naftos iškrovimo operaciją prie vienos naftos perdirbimo gamyklos.

Vienas iš šio potvarkio tikslų yra geriau organizuoti įvairių agentūrų ir komandų darbą nelaimės padariniams šalinti, nurodė šalies Aplinkosaugos ministerija.

Nafta išsiliejo po to, kai praėjusios savaitės šeštadienį prie Tongos išsiveržė povandeninis ugnikalnis, sukėlęs cunamį visame Ramiajame vandenyne iki pat Jungtinių Valstijų.

Naftos išsiliejimas Peru netoli sostinės Limos padarė žalos paplūdimiams, pražudė paukščių ir neigiamai paveikė žvejybos bei turizmo sektorius.

Vyriausybė reikalauja, kad žalą kompensuotų Ispanijos energetikos milžinė „Repsol“, kuriai priklauso naftos perdirbimo įmonė. Tačiau ši sako, kad nafta išsiliejo dėl didelių bangų, kurias sukėlė ugnikalnio išsiveržimas Ramiajame vandenyne, todėl nėra už tai atsakinga.

Aplinkosaugos ministerija teigia, kad naftos išsiliejimas apėmė 174 hektarus – o tai prilygsta 270-čiai futbolo aikščių – jūros, paplūdimių ir gamtos išteklių.

Nelaimės pasekmės jau šalinamos ne vieną dieną, tačiau ministerija išleido skubų potvarkį, nes naftos vis dar yra vandenyje ir dėmė plinta bei jau yra nutolusi 40 km nuo pirminio išsiliejimo vietos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją