Po susitikimo su S. Lavrovu surengta bendra jų spaudos konferencija.

S. Lavrovas sakė, kad Maskva yra pasirengusi bendradarbiauti su Jungtinėmis Tautomis ir padėti civiliams Ukrainoje.

„Mūsų tikslas pirmiausia yra apsaugoti civilius gyventojus ir čia esame pasirengę bendradarbiauti su kolegomis iš JT, kad palengvintume civilių gyventojų padėtį“, – sakė S. Lavrovas per spaudos konferenciją su vizito atvykusiu JT generaliniu sekretoriumi.

Po S. Lavrovo skundų, kad JT neva nesiėmė veiksmų, susijusių su tuo, ką jis vadino „Minsko susitarimų pažeidimais iš Ukrainos pusės Luhansko ir Donecko atžvilgiu“, ir kaltinimų neva Ukraina neatrodo labai suinteresuota derėtis, A. Guterresas įsiterpė ir išsakė savo mintis.

Jis sakė suprantantis, kad Rusija turi „daug skundų“, tačiau yra „daug mechanizmų, kuriais galima spręsti nusiskundimus“.

„Bet yra vienas dalykas, kuris yra akivaizdi tiesa ir kurio negali paneigti jokie argumentai. Rusijos Federacijos teritorijoje nėra Ukrainos karių, tačiau Rusijos karių Ukrainos teritorijoje yra“, – pabrėžė jis.

„Tai tiesa. Aš patvirtinu“, – sureagavo S. Lavrovas.

Siūlo trišalę grupę humanitarinėms problemoms Ukrainoje spręsti

JT generalinis sekretorius A. Guterresas pasiūlė sudaryti trišalę grupę humanitarinėms problemoms Ukrainoje spręsti – ją sudarytų JT, Kyjivo ir Maskvos atstovai. Ši kontaktinė grupė galėtų užtikrinti evakuacinių koridorių saugumą.

Šiame kontekste A. Guterresas paminėjo būtinybę suorganizuoti humanitarinį koridorių civilių evakuacijai iš Mariupolio uostamiesčio ir čia esančios „Azovstal“ gamyklos.

A. Guterresas antradienį atvyko į Maskvą, ieškodamas būdų, kaip užbaigti karą Ukrainoje. Jis pavadino save „taikos ambasadoriumi“. Maskvoje jis dar turėtų susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu.

S. Lavrovas spaudos konferencijoje pažymėjo, kad Rusija iš esmės yra už derybų sprendimą. Tačiau šiuo metu esą „dar per anksti“ kalbėti apie tarpininkus procese.

Prieš derybas su S. Lavrovu anksčiau antradienį A. Guterresas sakė norįs kuo skubesnių paliaubų Ukrainoje.

„Esame labai suinteresuoti rasti būdų sudaryti sąlygas veiksmingam dialogui, skubioms paliauboms ir taikiam sprendimui“, – teigė JT vadovas.

„Žinau, kad mes skirtingai interpretuojame įvykius Ukrainoje, – sakė A. Guterresas. – Tačiau tai nevaržo galimybių užmegzti rimtą dialogą, kaip galėtume sumažinti žmonių patiriamas kančias.“

A. Guterresas iš Maskvos vyks į Kyjivą, kur susitiks su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)