Organizacija nuotoliniu būdu ištyrė daugiau kaip 25 Rusijos atakas penkiose teritorijose laikotarpiu nuo rugsėjo 30 iki lapkričio 29 dienos.

Išvados atskleidžia „Rusijos rimtus tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus“, sakoma „Amnesty International“ ataskaitoje.

Maskva ne kartą neigė informaciją apie civilių žūtis, pareikšdama, kad tokie tvirtinimai yra „informacinio karo“ dalis.

Rusija pradėjo rengti oro antskrydžius prieš „Islamo valstybę“ ir kitas grupuotes Sirijoje rugsėjo 30 dieną, anot jos, Sirijos prezidento Basharo al-Assado prašymu. Maskva taip pat buvo apkaltinta B. al Assadui besipriešinančių ir Vakarų remiamų sukilėlių grupuočių bombardavimu.

Ataskaitoje „Amnesty International“ teigia ištyrusi Rusijos atakas Homse, Hamoje, Idlibe, Latakijoje ir Alepe. Organizacija telefonu ir internetu apklausė 16 liudininkų, įskaitant gydytojus ir žmogaus teisių aktyvistus. Be kita ko, žmogaus teisių grupė gavo ir peržiūrėjo audiovizualinius vaizdus, susijusius su Rusijos oro antskrydžiais Sirijoje, taip pat konsultavosi su ginklų ekspertais. Ataskaitoje daugiausia detalių pateikiama apie šešias atakas.

Pavyzdžiui, lapkričio 29-ąją 49 civiliai žuvo, o dar daugiau buvo sužeista, trims raketoms nukritus į turgavietę Arihos mieste, Idlibo provincijoje. „Amnesty International“ pridūrė, kad liudininkų parodymai ir žmogaus teisių aktyvistų tyrimas atskleidė, kad toje vietovėje nebuvo jokių karinių taikinių.

Organizacija turi įrodymų, liudijančių, kad Rusijos kariuomenė tankiai apgyvendintose teritorijose neteisėtai naudojo laisvakrites bombas ir kasetinę amuniciją.

Rusijos pareigūnai kol kas nekomentavo ataskaitoje pateikiamų kaltinimų, tačiau anksčiau panašius pranešimus yra pavadinę bandymais diskredituoti Maskvos operacijas Sirijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (456)