JT vadovai taip pat prašė, kad su visais nuo karo bėgančiais asmenimis būtų elgiamasi lygiai, ir išreiškė susirūpinimą dėl pranešimų apie Afrikos ir Azijos piliečių diskriminaciją pasienyje.

„Matėme, kaip vos per septynias dienas iš Ukrainos į kaimynines šalis išvyko milijonas pabėgėlių“, – „Twitter“ tinkle rašė JT pabėgėlių reikalų vadovas Filippo Grandis.

„Jei konfliktas nebus nedelsiant nutrauktas, tikėtina, kad dar milijonai žmonių bus priversti bėgti iš Ukrainos“, – perspėjo jis.

F. Grandi‘o vadovaujamo JT vyriausiojo pabėgėlių komisaro biuro (UNHCR) duomenimis, nuo vasario 24 dienos, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo plataus masto invaziją, iš Ukrainos pabėgo 1 045 459 žmonės.

F. Grandi teigė, kad per beveik 40 metų darbo su pabėgėliais krizinėse situacijose „retai yra tekę matyti tokį spartų pasitraukimą iš šalies kaip šis“.

Daugiau nei pusė iš pabėgusių iš Ukrainos žmonių – beveik 548 tūkst. – išvyko į vakarus, į Lenkiją, pranešė UNHCR.

Lenkijos pasieniečiai teigė, kad iš viso sieną kirto daugiau kaip 600 tūkst. žmonių, iš kurių daugelis vėliau išvyko į kitas Europos šalis, o vien ketvirtadienį iki 14.00 val. Grinvičo laiku sieną kirto 56 400 žmonių.

Pusė milijono vaikų

Vengrija, Moldova, Slovakija ir Rumunija taip pat priėmė dešimtis tūkstančių pabėgėlių. Daugybė žmonių taip pat buvo perkelta Ukrainos viduje.

F. Grandis pasidžiaugė „puikia“ aplinkinių šalių vyriausybių ir vietos bendruomenių, priėmusių milijoną pabėgėlių, reakcija.
JT vaikų agentūra UNICEF sakė, kad pusė išvykusiųjų iš Ukrainos yra vaikai.

„Pusė milijono vaikų jau pabėgo iš Ukrainos į kaimynines šalis, o pabėgėlių skaičius auga toliau“, – sakoma jos pareiškime.

UNICEF teigė, kad tranzitiniuose maršrutuose steigia „saugias erdves“, kuriose vaikai ir motinos gali gauti paslaugų.

JT pagalbos vadovas Martinas Griffithsas sakė, kad pabėgėlių skaičius „augs labai greitai, valandomis“.

Rusijos pajėgoms artėjant prie didžiųjų miestų, žmonės gali nuspręsti, kad išvykti yra saugiau nei pasilikti, ir „matysime vis daugiau persikėlimo atvejų“, sakė jis AFP.

Jis perspėjo konflikto šalis, kad jos yra atsakingos už civilių gyventojų apsaugą Ukrainos viduje, taip pat už jų „saugų pasitraukimą, jei jie to pageidauja“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės