Bahreino užsienio reikalų ministerija anksti pirmadienį paskelbė per 48 valandas susigrąžinsianti savo diplomatinės misijos darbuotojus iš Kataro sostinės Dohos. Visiems Kataro diplomatams taip pat nurodyta palikti Bahreiną per tokį patį laikotarpį.

URM pranešime sakoma, kad Kataro piliečiai privalės palikti Bahreiną per dvi savaites, taip pat bus sustabdytas oro ir jūrų susisiekimas tarp abiejų šalių. Kol kas neaišku, kaip tai paveiks oro bendrovę „Qatar Airways“, vieną iš pagrindinių tolimųjų skrydžių operatorių regione.

Bahreinas kaltina Katarą „žiniasklaidos kurstymu, ginkluotos teroristinės veiklos rėmimu ir su Iranu susijusių grupuočių, vykdančių diversijas ir kurstančių sumaištį Bahreine, finansavimu“.

Saudo Arabija savo pranešimą apie nutraukiamus diplomatinius santykius irgi paskelbė anksti pirmadienį per valstybinę naujienų agentūra SPA. Atrodo, šis pareiškimas buvo suderintas su anksčiau paskelbtu panašiu Bahreino pranešimu.

Vėliau apie analogišką žingsnį per savo valstybines naujienų agentūras paskelbė JAE ir Egiptas.

Rijadas pridūrė, kad visiems Kataro kariams nurodyta nebedalyvauti Jemene vykstančiame kare.

Ginčas tarp Kataro ir Persijos įlankos arabų valstybių įsiplieskė dėl numanomos kibernetinės atakos prieš Kataro valstybinę naujienų agentūrą ir vėliau smarkiai išsiplėtė.

Kataras smerkia šį sprendimą

Kataras pirmadienį pasmerkė trijų Persijos įlankos arabų valstybių ir Egipto „nepagrįstą“ sprendimą nutraukti diplomatinius santykius su Doha, esą siekiant nustatyti politinę „globą“ šiai šia mažai, dujų turtingai valstybei.

„Šios priemonės nepagrįstos ir remiasi melagingais, pagrindo neturinčiais pareiškimais“, – sakoma Kataro užsienio reikalų ministerijos pranešime, komentuojant precedento neturintį Saudo Arabijos, Bahreino, Jungtinių Arabų Emyratų ir Egipto žingsnį.

„Tikslas yra aiškus – primesti globą valstybei. Tai savaime yra jo (Kataro) valstybės suverenumo pažeidimas“, – pridūrė URM.

Turkija siūlosi tarpininkauti

Turkija pirmadienį paragino spręsti dialogu ginčą tarp Kataro ir keturių kitų arabų valstybių ginčą su Kataru ir pasisiūlė tarpininkauti šiam procesui.

Bahreinas, Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas anksčiau pirmadienį paskelbė nutraukiantys diplomatinius ryšius su Kataru ir apkaltino Dohą remiant ekstremistus.

„Šie įvykiai iš tikrųjų visus mus nuliūdino“, – žurnalistams sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

„Tarp šalių gali iškilti nesutarimų, bet dialogas privalo išlikti bet kokiomis aplinkybėmis“, – pareiškė jis.

M. Cavusoglu pridūrė, kad Ankara pasiruoši visomis išgalėmis padėti išspręsti šį ginčą.

Iranas ragina siekti dialogo

Irano užsienio reikalų ministerija pirmadienį paragino Katarą ir gretimas Persijos įlankos valstybes ginčą spręsti dialogo būdu.

Bahreinas, Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai anksčiau pirmadienį paskelbė nutraukiantys diplomatinius ryšius su Kataru ir apkaltino Dohą remiant ekstremistus. Analogiškų veiksmų taip pat ėmėsi Egiptas.

„Nesutarimų tarp regiono valstybių, įskaitant dabartinę problemą tarp Kataro ir jo trijų kaimynių, sprendimas įmanomas tik (pritaikius) politinius ir taikius metodus bei dialogą tarp šalių“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos atstovo Bahramo Ghasemi pranešime, paskelbtame ministerijos tinklapyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)