Apie prailgintą neeilinių saugumo priemonių planą informuoja BBC. Iš viso sekmadienį buvo uždarytos 21 JAV atstovybės - ambasados ir konsulatai.

Teroristų tinklas "Al Qaeda" įtariamas susijęs su masiniais spėjamų ekstremistų pabėgimais iš kalėjimų, be kita ko, Libijoje, Pakistane ir Irake, šeštadienį Lione pranešė Interpolas. Organizacija paragino 190 jai priklausančių šalių narių bendradarbiauti, kad "būtų nustatyta, ar pastarieji įvykiai buvo koordinuoti, ar tarpusavyje susiję".

Interpolo duomenimis, pabėgimai iš kalėjimų fiksuoti iš viso devyniose šalyse.

Praėjusį savaitgalį iš kalėjimo Libijos Bengazio mieste pabėgo daugiau kaip 1 000 kalinių. Po dviejų dienų Pakistano šiaurės vakaruose Talibanas iš vieno kalėjimo padėjo pabėgti 300 kalinių.

Interpolas, be to, savo pareiškime atkreipė dėmesį į tai, kad rugpjūtį minima daugybės "smurtinių teroro aktų", be kita ko, Indijoje, Rusijoje ir Indonezijoje, metinės. 1998 metų rugpjūčio 7 dieną, be to, atakuotos JAV ambasados Kenijoje ir Tanzanijoje, tada žuvo daugiau kaip 200 žmonių.

JAV vyriausybė jau penktadienį įspėjo dėl galimų "Al Qaeda" ir jos sąjungininkių atakų rugpjūtį, pirmiausiai - Vidurio Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

Saugumo sumetimais sekmadienį nedirbo 21 JAV atstovybės visame pasaulyje, be kita ko, Afganistane, Bangladeše ir Izraelyje. Sekmadienį ir pirmadienį Jemene bus uždarytos ir Vokietijos, Didžiosios Britanijos bei Prancūzijos ambasados.

Stiprinama ambasadų apsauga

Prie Vakarų šalių ambasadų Jemeno sostinėje Sanoje stiprinama apsauga. Prie diplomatinių atstovybių stovi specialiųjų pajėgų kariai, taip pat tankai. Didesnių saugumo priemonių imtasi prie JAV, Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos ambasadų. Visos jos saugumo sumetimais uždarytos. Daug karių yra ir prie kitų Vakarų šalių objektų, praneša agentūra AFP.

„Mūsų pajėgose jau buvo padidinta parengtis, tačiau dabar savo budrumą mes dar padvigubinome", - agentūrai sakė vienas policininkas. Jau nuo savaitės pradžios svarbiausiose gatvėse Sanoje pastatyti užtvarai ir kontrolės postai.

Dėl padidėjusio teroro pavojaus Baltuosiuose rūmuose į konsultacijas susirinko aukšti JAV vyriausybės nariai. Susitikime, kuriam pirmininkavo prezidento patarėja nacionalinio saugumo klausimais Susan Rice, dalyvavo valstybės sekretorius Johnas Kerry, gynybos sekretorius Chuckas Hagelis ir krašto gynybos sekretorė Janeta Napolitano. Buvo aptarta padėtis ir tariamasi dėl tolesnių priemonių.