Už P. Ryano perrinkimą balsavo 239 įstatymų leidėjai, o jo varžovė, buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė ir dabartinė demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi surinko 189 balsus. Penki įstatymų leidėjai balsavo už kitus kandidatus.

P.Ryanas ateinančius dvejus metus pirmininkaus Atstovų Rūmams, kurie antradienį pradėjo savo naują sesiją likus 17-ai dienų iki respublikono D.Trumpo inauguracijos.

„Man garbė būti išrinktu 115-ojo Kongreso Atstovų Rūmų pirmininku“, – parašė P.Ryanas socialiniame tinkle „Twitter“ iškart po to, kai buvo paskelbti balsavimo rezultatai.

P. Ryanas 2012-aisiais buvo respublikonų kandidatas į viceprezidentus. Perrinkimas Atstovų Rūmų pirmininku yra svarbus laimėjimas šiam 46 metų politikui, prezidento rinkimų kampanijos metu nekart pliekusiam D.Trumpą ir netgi atsisakiusiam agituoti už jį.

Praėjus savaitei po netikėtos D.Trumpo pergalės rinkimuose, kuriuose jis įveikė demokratę Hillary Clinton (Hilari Klinton), P.Ryanas pareiškė, kad Atstovų Rūmų respublikonų vadovybės ir išrinktojo prezidento požiūriai sutampa.

Tačiau buvo akivaizdu, kad P.Ryanas nepalaiko milijardieriaus verslininko pozicijos keliais politiniais klausimais, jo karingo tono priešininkų atžvilgiu ir pasisakymų apie moteris.

Dabar abejus Kongreso rūmus kontroliuojantys respublikonai tikriausiai imsis žingsnių sudaryti sąlygas D.Trumpui įgyvendinti savo konservatyvią darbotvarkę.

D.Trumpas ir respublikonai, regis, iš esmės sutaria dėl darbotvarkės gairių, įskaitant planus atšaukti kadenciją baigiančio prezidento Baracko Obamos inicijuotą sveikatos apsaugos reformą (angl. „Obamacare “), pastatyti sieną ar tvorą pasienyje su Meksika ir apkarpyti mokesčius.