Vedejai klausė B. Nemcovo nuomonės dėl kalinamos N. Savčenko išlaisvinimo galimybes. B. Nemcovas teigė, kad dėl Ukrainos pilotės reikia keisti strategiją – nebandyti ją įtikinti nustoti badauti, o spausti Kremlių.

- Ar galima Kremlių spausti taikiomis akcijomis, skirtomis palaikyti Ukrainos lakūnę?

- Mes kovo 1 dieną suplanavome antikrizinę akciją, kuri vadinasi „Pavasario“ maršas. Organizuojame koloną skirtą palaikyti Nadeždai, veiksmas vyks Marjino, tuo užsiima Markas, jos advokatas. Aš nežinau, kiek šioje kolonoje bus žmonių, bet ji bus konsoliduota kartu su mūsų antikarine kolona ir dalyvaus marše.

Mes tai labai sveikinam. Sadizmo ir žiaurumo lygis Nadeždos atžvilgiu viršija viską, nors mes čia, Maskvoje, Rusijoje, jau prie daug ko pripratome, bet prie tokio V. Putino elgesio priprasti neįmanoma. Visų pirma, ji bet kurią akimirką gali numirti. Antra, ji yra Ukrainos pasipriešinimo simbolis, neduok Dieve, taip nutiks, tai ne tik V. Putinas bus prakeiktas, bet ir daugelis su tuo sies visus rusus, ko aš labai nenorėčiau, būtų labai blogai.

Klausiate, ar galima spausti sadistą Putiną? Mano atsakymas – galima, tačiau tokiu atveju siekiant apginti Nadią į gatves Maskvoje turi išeiti 1 mln. žmonių.

- Na, Maskvoje 1 mln. žmonių jau buvo išėjęs...

- Ne, pastaruoju metu Maskvoje milijonas žmonių nebuvo išėję. Kadangi aš esu visų protesto akcijų organizatorius nuo 2011 metų, tai galiu pasakyti, kad daugiausiai pas mus buvo 150 tūkst., milijono nebuvo nė karto.

Tačiau reikia būti realistais – milijono nebus. Nebus. Mes pateikėme pareiškimą dėl 100 tūkst. žmonių. Maršas vyks ne Maskvos centre, o Marjino, tai pats didžiausias Maskvos rajonas, jame gyvena 30 tūkst. žmonių. Važiuojant metro Bratislavskaja – 35 minutės kelio nuo centro. Puikus rajonas, ten daug naujos statybos namų, jaunimas ten gyvena, kuris prisiėmė daug būsto paskolų, o dabar dėl V. Putino agresijos ir karo su Ukraina, užtaikė ant „valiutų kreditų“. Rublis sugriuvo, šie žmonės nukentėjo dėl karo ir tai, kad mes būtent Marjino organizuojame akciją, yra labai svarbu, nes opozicija turi būti arčiau žmonių, o ne vaikščioti palei Raudoną aikštę ar Tverskaja gatvę.

Tačiau sugrįžkime prie esmės. Jis (V. Putinas – red.past.) supranta tik jėgos kalbą, jis toks pakeleivis specifinis, kaip jūs galėjote pastebėti. Jėga šiuo atveju – tai kiekis. Vyksta didžiulė propaganda prieš maršą, jūs turbūt žinote, kad Maskvoje įvyko Kremliaus apmokėtas Odnosotencų mašras, taip vadinamasis antimaidanas-freak show. Net gi šis freak show, kuriam buvo išleista daug pinigų, juk žinote, kad ten už pinigus žmones atvarė, taigi, tam gėdingam freak show VPutinas sugebėjo surinkti 35 tūkst. žmonių. Mes niekam nieko nemokame ir žmonės ateina vedini širdies ar dvasios šauksmo, nes jie yra pasipiktinę tuo košmaru ir karu, tačiau egzistuoja tam tikra apatija, netikėjimas savo jėgomis, todėl būkime realistais – milijono nebus.

Tai reiškia, kad galimybės dabar išspręsti problemą yra labai ribotos.

- Na ir laiko nelabai daug yra, atvirai kalbant...

- Tai ir esmė, kad laiko nėra, juk kalbama apie dienas, o ne mėnesius ar metus. Aš, žinoma, manau, kad jos gyvybė yra brangesnė už kažkokį Putiną, atsiprašau labai (juokiasi). Jeigu būtų mano valia, jei aš būčiau Ukrainos prezidentas... o jei būčiau Rusijos prezidentas, aš jos nesodinčiau, o jei būčiau Ukrainos, aš ne taip kreipčiausi dėl jos išlaisvinimo.

- Bet juk P. Porošenka kreipėsi.

- Taip taip.

- Beje, Borisai Jefimovičiau, o juk jūs galėjote tapti Rusijos prezidentu. Kokios jūsų prezidentinės ambicijos, atsakykite mums?

- Klausykite, nu baikite, ką? Jūs nusprendėte man vaikystę mano sunkią priminti?

- Bet juk politinė branda įvyko jau?

- Aš labai brandus. 55 metai. Mano gilioje vaikystėje Jelcinas norėjo mane padaryti savo įpėdiniu, o paskui jis persigalvojo ir padarė Putiną, ir tai buvo jo didžiausia klaida.

- (Juokiasi) Ačiū Jums už pokalbį.

Pokalbio įrašą galite išklausyti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (622)