E. Macronas penktadienį išskrido į pietinį Guangdžou miestą, kur Sun Yat-seno universitete jį pasitiko šimtai žmonių, daugelis laikė rankose mobiliuosius telefonus, tikėdamiesi pasidaryti su juo asmenukę.

Vėliau jis ketino kalbėtis su studentais universiteto sporto salėje ir atsakyti į jų klausimus.

Ketvirtadienį per derybas su Kinijos vadovu Xi Jinpingu E. Macronas sakė: „Galiu tikėtis, kad jūs atvesite Rusiją į protą ir visus susodinsite prie derybų stalo“.

Po jų susitikimo Xi sakė, kad „yra pasirengęs kartu su Prancūzija paskelbti bendrą raginimą“ kuo greičiau atnaujinti „taikos derybas“, pranešė Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Ir, pasak vieno prancūzų diplomato, Xi išreiškė norą pasikalbėti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, bet tik tada, kai bus tam tinkamas laikas.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, kartu su E. Macronu besilankanti Kinijoje, palankiai įvertino Xi atvirumą pokalbiui su V. Zelenskiu.

Priešingai nei draugiškasis E. Macronas, U. von der Leyen šią savaitę vykusiose derybose su Kinijos pareigūnais laikėsi griežtesnio tono.

Ketvirtadienį ji sakė, kad su Kinijos atstovais pasidalijo savo „giliu susirūpinimu dėl žmogaus teisių padėties Kinijoje blogėjimo“, ir perspėjo Pekiną, kad ginklų siuntos Rusijai „smarkiai pakenks“ santykiams.

Tačiau Maskva atšaldė Pekino tarpininkavimo perspektyvas ir ketvirtadienį primygtinai tvirtino, kad ji „neturi kito pasirinkimo“, kaip tik tęsti karą Ukrainoje.

„Neabejotinai Kinija turi labai veiksmingą ir įspūdingą tarpininkavimo potencialą, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. – Tačiau situacija Ukrainoje yra sudėtinga, kol kas nėra jokių politinio susitarimo perspektyvų“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją