Viso pasaulio lošimų bendrovėse juntamas sujudimas, nes lažinamasi ar praeitą mėnesį inauguraciją šventusiam D. Trumpui vis dėlto teks atsistatydinti arba būti nušalintam apkaltos keliu. Kitaip nei galima tikėtis, už abu variantus statančiųjų šansai laimėti nėra tokie jau nelygūs.

Pavyzdžiui, vienoje iš stambiausių Didžiosios Britanijos lažybų bendrovių tarp spėjančiųjų, kad D. Trumpas pasitrauks iš posto atsistatydindamas arba nebus apsieita be apkaltos, ir tų, kurie mano kitaip, santykis tikrai apylygis – 11 ir 10.

O štai Airijos lažybų punktas skelbia, kad, nepaisant vyraujančios respublikonų daugumos, tikimybė, jog šiais metais JAV Atstovų rūmuose bus įvykdyta dabartinio prezidento apkalta, vertinama santykiu 4 ir 1. Viena interneto žaidimų svetainė spėja, kad D. Trumpas visos kadencijos neištemps, čia galima laimėti apie 170 eurų statant maždaug 95. Deja, jei D. Trumpas ketverius ateinančius metus sugebės išsilaikyti prezidento poste, visi statymai bus anuliuoti.

Viso pasaulio lošimų bendrovėse juntamas sujudimas, nes lažinamasi ar praeitą mėnesį inauguraciją šventusiam D. Trumpui vis dėlto teks atsistatydinti arba būti nušalintam apkaltos keliu. Kitaip nei galima tikėtis, už abu variantus statančiųjų šansai laimėti nėra tokie jau nelygūs.

Kad ir kaip būtų, D. Trumpo asmenybė suteikė progos gerokai paplušėti tarptautinei lažybų bendruomenei. Lažybos už tam tikras politines tendencijas visada buvo populiarios. Ypač didelio lažybininkų aktyvumo sulaukiama prieš rinkimas. Tačiau pastaruoju metu užfiksuoti rodikliai išsiskiria iš kitų. Patyrę lažybininkai sako, kad neįtikėtina D. Trumpo pergalė per rinkimus ir įvairių skandalų krečiamas pereinamasis laikotarpis gali lemti polinkį labiau rizikuoti statant už kurį nors šio prezidento kadencijos posūkį.

Donaldas Trumpas

„Kalbant apie lažybų rinką reikia pasakyti, kad D. Trumpo tapimas prezidentu pasitarnavo kaip masinio sujudimo užtaisas, – sako vienos didžiausių lažybų bendrovių D. Britanijoje ryšių su visuomene atstovas Alexas Donohue. – Taip yra todėl, kad spėlionės galimos prognozuojant kone kiekvieną D. Trumpo veiksmą, o jei yra variantų, vadinasi, galima lažintis.“

Turint omeny, kad dauguma vietų Kongrese priklauso respublikonams, apkalta bent porą ateinančių metų tikrai neatrodo tikėtina. Vis dėlto nenutraukti D. Trumpo ryšiai su nuosavomis verslo įmonėmis, taip pat išpuoliai federalinių teisėjų atžvilgiu pakurstė spėliones, kad Kongresas gali siekti jį nušalinti. Praeitą savaitę pateiktais demokratams pavaldžios JAV viešosios nuomonės apklausų bendrovės „Public Policy Polling“ duomenimis, 46 proc. užsiregistravusių rinkėjų pasisako už D. Trumpo apkaltą.

Lažybos dėl galimos D. Trumpo apkaltos prasidėjo netrukus po jo pergalės per lapkritį vykusius rinkimus. Tačiau gandai apie tai pradėjo sklisti gerokai anksčiau nei D. Trumpas buvo oficialiai patvirtintas kaip Respublikonų partijos iškeltas kandidatas. Dar 2016-ųjų balandį Konstitucijos žinovai, įvairūs ekspertai ir net keletas Kongreso narių prasitarė, kad ugninga D. Trumpo retorika ir tradicijoms nepaklūstantis būdas galėtų užtraukti jam apkaltą, jei taptų prezidentu.

Joks realus žingsnis apkaltos link nebus žengtas, kol visi amerikiečiai nenusigręš nuo D. Trumpo. Tačiau nors dabartinis šalies vadovas ir yra pats nepopuliariausias naujai išrinktas šių laikų prezidentas, pakankamas procentas kontingento jį ir toliau palaiko. Kaip matyti iš naujausių „HuffPost Pollster“ paskelbtų duomenų, 45 proc. apklaustųjų iki šiol remia D. Trumpą. Šis kiekis nedaug mažesnis už 50 proc. neigiamai jį vertinančių piliečių. Palyginimo dėlei galima pasakyti, kad praėjus tiek pat laiko nuo ankstesnio šalies prezidento Baracko Obamos inauguracijos, palankiai jį vertino 63 proc., o nepalankiai –23 proc. apklaustųjų.

Baracko Obamos atsisveikinimo kalba

Skelbiami duomenis vis dėlto nestabdo lažybininkų įvairiose pasaulio šalyse statyti už apkaltos tikimybę. Pasak lažybų bendrovių atstovų, šimtatūkstantinės sumos jau pastatytos lažinantis dėl D. Trumpo prezidentavimo ateities. Aišku, prieš rinkimus jos buvo gerokai didesnės, tačiau vis tiek yra neįprastai aukštos, turint omeny, kad naujoji administracija ką tik pradėjo darbą.

Lewisas Davey pirmąsias D. Trumpo kadencijos dienas pavadino amerikietiškais kalneliais ir patvirtino, kad visuomenės entuziazmas lažinantis dėl prezidento ateities yra akivaizdus.

„Atsižvelgiant į tai, kokia skurdi D. Trumpo patirtis politikos srityje ir kokiais akibrokštais prasidėjo jo veikla Baltuosiuose rūmuose, nereikia stebėtis, kad žmonėms kyla abejonių dėl jo pozicijos tvirtumo. – sakė L. Davey. – Statymas, kad per šešis pirmuosius kadencijos mėnesius įvyks D. Trumpo apkalta, šiuo metu atitinka santykį 4 ir 1.“