Antrojo kasmetinio Krymo totorių pasaulinio kongreso susitikimo dalyviai Ankaroje galutinėje deklaracijoje nurodė, kad aneksija nedelsiant turi būti nutraukta, o naujoji Ukrainos Konstitucija Krymo totoriams turėtų suteikti autonomiją.

Susitikime dalyvavo apie 200 Krymo totorių iš kelių šalių. Dalyviai teigė buvę priversti sušaukti susitikimą už Krymo ribų dėl Rusijos saugumo tarnybų daromo spaudimo.

Liepos 28-ąją Rusijos valdžia neleido dviem vietos Krymo totorių lyderiams palikti Krymo, taip uždrausdama jiems dalyvauti Ankaroje vykusiame kongrese.

Krymo totorių lyderis Mustafa Džemiliovas per konferenciją sekmadienį nurodė, kad po 2014 m. kovą įvykdytos aneksijos Krymą paliko apie 10 tūkst. bendruomenės narių. Išvykimo priežastys – diskriminacija, įstatymų trūkumas ir priverstinė jaunų žmonių karo prievolė Rusijos kariuomenėje.

Pasak M. Džemiliovo, Krymo totoriai taip pat paliko pusiasalį dėl demokratijos teisių nebuvimo ir menkų perspektyvų jaunimui. Lyderis pridūrė, kad dauguma Krymo totorių išvyksta į Ukrainą.

Ankaroje vykusioje konferencijoje dalyvavęs Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas rugpjūčio 1-ąją pareiškė, kad Krymo aneksija yra laikina, kadangi yra neteisėta.