Viename iš didžiausių Ispanijos miestų teroristų įvykdyta ataka nusinešė 13 asmenų gyvybes. Dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

Prasidėjus išpuoliui, mieste viešėjusi L. Rouass, snukerio žaidėjo Ronnie O'Sullivano žmona, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Vykdoma ataka. Slepiuosi restorano šaldyklėje. Viskas įvyko žaibiškai. Meldžiuosi už visų čia esančiųjų saugumą.“

Kiek vėliau savo įrašą L. Rouass papildė keletu pastebėjimų: „Ką tik girdėjau šūvius. Gatvėje bėgioja ginkluoti policijos pareigūnai ir kažko ieško.“ Komentarą aktorė papildė vaizdo įrašu, kuriame matyti viršuje skraidantis sraigtasparnis.

L. Rouass reguliariai informavo 22 tūkst. savo paskyros sekėjų apie besirutuliojančius įvykius, be to, nepamiršo padėkoti viešbučio personalui už gebėjimą išlikti ramiems ir pasirūpinti svečių bei lankytojų saugumu.

Kambrilsas

Haizea Artabe tvirtina visiškai nesitikėjusi, kad tokiame miestelyje kaip Kambrilsas įmanomas šitoks išpuolis.

„Tai ypač rami vieta. Čia paprastai atvyksta šeimos ir tikisi puikiai praleisti laiką. Netoli yra Salou miestas. Jame ir vyksta daugiausia linksmybių, todėl būtų galima spėti, kad kaip tik ten ir galėtų nutikti kas nors panašaus, – svarsto H. Artabe. – Tiesiog neįtikėtina, kad tai įvyko čia, Kambrilse.“

Dar vienas pajūrio mieste įvykdyto išpuolio liudininkas – Joanas Marcas.

Jis prisimena staiga išgirdęs iš uosto pusės sklindantį šūvius primenantį pokšėjimą, o netrukus – žmonių klyksmus ir policijos pareigūnų riksmus.

„Mane apėmė tikra panika – neįsivaizdavau, kur slėptis. Galop pasileidau į paplūdimį ir ten pasislėpiau. Vienintelis vaizdas, kurį mačiau, – tai it nuo mirties bėgantys žmonės“, – pasakoja jis.

Iš Vulverhamptono (Anglijoje) atvykęs Fitzroy Daviesas pateko į antrą Kambrilse įvykdyta išpuolį.

Į Ispaniją jis buvo atvykęs, nes tikėjosi praleisti laiką čia suorganizuotoje dziudo stovykloje. Išpuolis įvyko tada, kai kartu su treneriais vaikinas sėdėjo bare.

„Į barą iš gatvės įsiveržė merginos, o tada pamačiau keliu bėgančius žmones. Kažkuris prie mūsų stalo sėdėjęs vaikinas pakilo pasižiūrėti, kas vyksta, o tada teištarė: „Bėgam“. Taigi, mes išbėgome“, – pasakojo jis BBC korespondentams.

„Keliu link mūsų atlėkė kažkoks vaikinas ir kažką šaukė. Mes nesuvokėme, kas vyksta, bet supratome, kad reikia kviesti policiją. Po 30 sekundžių policija jau buvo atvykusi. Iš automobilio iššokę policininkai ėmė šaukti ant to vaikino, o jis vėl kažką sakė. Jie pora kartų šovė ir vaikinas susmuko“, – pasakojo F. Daviesas.

Po akimirkos, anot F. Davieso, vaikinas pakilo, vėl ėmė eiti link pareigūnų – šypsodamasis ir akivaizdžiai iš jų tyčiodamasis, tad šie dar porą kartų šovė ir vaikinas vėl parkrito ant žemės.

Žmonės gedi išpuolių Ispanijoje aukų

Barselona

23-ejų metų Maxui Gayleriui iš Birmingamo teko matyti Barselonoje įvykdyto išpuolio padarinius.

Štai ką jis papasakojo:

„Dabar sėdžiu lygiai toje pačioje vietoje kaip ir vakar. Gyvenau visai prie pat centro ir ėjau susitikti su draugu į kitą miesto pusę. Kaip tik tada išgirdau klyksmus. Po akimirkos žmonės ėmė plūsti iš siauro skersgatvio, esančios netoli Las Rambas gatvės. Visi man kažką šaukė, ragino bėgti. Tada pasirodė policija. Pareigūnai taip pat nurodė žmonėms bėgti.

Nieko nelaukdamas pasileidau gatve. Laimei, neteko išvysti, kaip kas parbloškiamas, bet eidamas pro vieną nedidelį medicinos pagalbos centrą pastebėjau prie kažkokio žmogaus susibūrusius žmones.

Tokiu atveju paprastai prisijungi prie minios, tačiau netrukus apima baimė ir supranti tenorįs sprukti šalin. Viskas atrodo labai nerealu. Tenka kokią pusę minutės pabėgėti, kad suprastum, jog viskas tikra. Policija stabdė žmones, neleido jiems niekur eiti. Iki pat vakar vakaro nebuvo galima vaikštinėti netoli centro esančiomis gatvėmis – viskas buvo uždaryta.

Daugybė žmonių liko įstrigę tose vietose, kuriose tuo metu buvo. Pavyzdžiui, mano draugas, sėdėjęs vienoje iš Las Rambas gatvėje esančių kavinių, net dvi su puse valandos buvo priverstas laukti. Vėliau, atėjus vakarui, policija pagaliau leido vėl eiti į Las Rambas gatvę.

Šiandien tvyro labai keista atmosfera. Žmonės užsiėmę savais reikalais, tarsi nieko nebūtų įvykę. Labai ramu. Barselona garsėja kaip triukšmingas miestas, kuriame niekas nemiega, tačiau šiuo metu susidaro įspūdis, kad visi laikosi rimties.“

42-ejų metų Amy Howell iš Dalaso į Barseloną buvo atvykusi atostogų.

Štai jos pasakojimas:

„Kartu su drauge vaikštinėjome po miestą. Staiga netyčia išmečiau savo akinius nuo saulės. Jie nukrito ant žemės ir sudužo, todėl įlėkiau į netoliese buvusią drabužių parduotuvę „Mango“ ir išsirinkau naujus akinius. Kaip tik tuo metu ir išgirdau klyksmus. Po akimirkos suvokiau, kad aplinkui visi bėga, kad kilo chaosas.

Siaubingiausia buvo matyti tų bėgančių žmonių žvilgsnius. Jie neabejotinai bylojo, kad nutiko kažkas siaubinga. Šūktelėjau savo draugę, o netrukus suvokiau, kad žmonės stengiasi nuleisti parduotuvės apsaugos vartus. Pasigirdo šūvių. Mes tuo metu buvome užsibarikadavę parduotuvėje. Visos šviesos buvo išjungtos, o muzika nutildyta.

Tomis akimirkomis buvo galima girdėti tylą. Buvo daugiau nei keista – juk Barselona asocijuojasi su linksmybėmis ir triukšmu, o štai geras trejetą valandų tikrai būtų pavykę išgirsti krentančią adatą. Taigi, buvome užsidarę parduotuvėje.

Kai kurie žmonės verkė. Verkė ir keletas vaikų. Apėmė nerealumo jausmas. Nė vienas negalėjo patikėti tuo, kas vyksta. Staiga kažkas nutiko kartu buvusiai senyvai moteriškei – gal ji patyrė širdies priepuolį, gal insultą. „Mango“ personalas puolė jos gaivinti. Visi baiminomės, kad moteris nenumirtų. Parduotuvės darbuotojams pavyko išgelbėti jos gyvybę – moteris atsipeikėjo. Deja, iš karto išgabenti jos greitosios pagalbos automobiliu nebuvo jokių galimybių.

Po maždaug trijų valandų atvyko policija ir pranešė, kad galima išeiti. Nei aš, nei mano draugė iš pradžių nesugebėjome nė pravirkti dėl to, kas nutiko. Atsipalaiduoti pavyko kiek vėliau, kai ramiai susėdome vienoje iš miesto kavinių.“