Vėliau penktadienį vyks Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis dėl neramumų padalintame Kašmyro regione.

Išvakarėse per susišaudymą tarp Indijos ir Pakistano žuvo mažiausiai penki žmonės, tarp dviejų kaimynių išaugus įtampai po to, kai Naujasis Delis panaikino savo administruojamos Kašmyro dalies autonomiją.

Susirėmimų prie vadinamosios Kontrolės linijos, regioną dalijančios faktinės sienos, kyla gana dažnai, tačiau aukų pareikalavęs incidentas įvyko Pakistanui perspėjus, kad yra pasirengęs atsakyti į bet kokią Indijos agresiją.

„Šiandien (I. Khanas) kalbėjosi su prezidentu Trumpu. Apsikeista nuomonėmis apie situaciją regione ir ypač situaciją okupuotame Kašmyre“, – per spaudos konferenciją sakė Pakistano užsienio reikalų ministras Shahas Mehmoodas Qureshi.

D. Trumpas ir I. Khanas taip pat kalbėjosi apie Afganistaną, kur JAV derasi su Talibanu. Jiedu susitarė nuolat palaikyti ryšį, sakė ministras.

Liepą susitikęs su I. Khanu D. Trumpas pareiškė, kad Indijos premjeras Narendra Modi paprašė jo padėti tarpininkauti sprendžiant ginčą dėl Kašmyro, tačiau Naujasis Delis tokį tvirtinimą griežtai neigė.

Indija visuomet laikėsi pozicijos, kad Kašmyro klausimas gali būti išspręstas tik per dvišales derybas su Pakistanu.

Naujasis Delis rugpjūčio 5-ąją panaikino Kašmyro turėtą autonomiją ir įvedė tiesioginį valdymą. Šalies centrinei vyriausybei baiminantis protestų ir neramumų, šio žingsnio išvakarėse regione buvo įvesta komendanto valanda.

Kašmyre jau anksčiau buvo laikoma pusė milijono indų karių, o pastarosiomis dienomis jų regione dislokuota dar dešimtys tūkstančių. Pagrindinis regiono miestas Šrynagaras tapo panašus į tvirtovę – gatvėse buvo įrengta užtvarų ir spygliuotos vielos barjerų.

Kašmyras yra padalytas į Indijos ir Pakistano administruojamas dalis nuo pat šių šalių nepriklausomybės paskelbimo 1947 metais.

Dėl šio regiono abi branduolinių ginklų turinčios šalys jau dukart kariavo. Be to, prie skiriamosios linijos dažnai įvyksta susirėmimų, įskaitant vasarį surengtus abipusius aviacijos smūgius.