Tebekontroliuodami Senatą ir Atstovų Rūmus, Respublikonų partijos lyderiams lieka palaukti mažiau nei tris savaites, kai perėmus prezidento postą D. Trumpui, respublikonai valdys ir abu Kongreso rūmus, ir Baltuosius rūmus. Tokia būsena bus pirmą kartą nuo 2007 metų.

Antradienį viceprezidentas Joe Bidenas prisaikdins septynis naujus 100 vietų JAV Senato narius.

Prisieks ir 52 nauji Atstovų Rūmų nariai; manoma, kad pastarųjų pirmininku bus perrinktas Paulas Ryanas; šios pareigos leis jam prižiūrėti ir vadovauti daugeliui pastangų, kuriomis respublikonai sieks keisti įstatymą.

Poslinkis prezidento valdžioje pašalins didžiulę Baltųjų rūmų kliūtį respublikonų veiksmams Kongrese.

Bet respublikonai ėmė drąsiai veikti nelaukdami kol bus užimtos vietos naujajame Kongrese – jie, nedalyvaujant demokratams, supančiojo nepriklausomą etikos biurą, kuris tirdavo kaltinimus Kongreso nariams korupcija.

JAV Atstovų Rūmų respublikonai pirmadienį pritarė pasiūlymui, kad Kongreso etikos priežiūra būtų atimta iš nepriklausomos institucijos ir perduota pačių įstatymų leidėjų jurisdikcijai.

Ši demokratų ir kai kurių respublikonų smarkiai kritikuojama iniciatyva, kaip pakertanti skaidrumą, yra Atstovų rūmų aktų pakete, dėl kurio ketinta balsuoti antradienio posėdyje.

Regis ši iniciatyva kertasi ir su D. Trumpo kursu, nes šis priekaištavo savo respublikonams dėl tokios strategijos pirmąją 115-ojo Kongreso susirinkimo dieną.

„Turint omenyje, kiek darbų laukia Kongreso, ar tikrai reikia jiems pirmiausiu veiksmu ir prioritetu imtis silpninti Nepriklausomą etikos organą, kad ir koks jis šališkas būtų“, – parašė D. Trumpas tviteryje.

„Sutelkite dėmesį į mokesčių reformą, sveikatos apsaugą, ir daug kitų žymiai svarbesnių dalykų!“, – pabrėžė jis.

Atstovų Rūmų daugumos lyderis Kevinas McCarthy sakė MSNBC, kad pirmasis naujojo Kongreso uždavinys bus sugriauti „Obamacare“ pramintą Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą (Affordable Care Act), kuris padeda 20 mln. žmonių gauti sveikatos draudimą.

Vašingtonas sukruto svarstyti šį klausimą. B. Obama trečiadienį atvyks į Kapitolijaus kalvą pasitarti su demokratais kaip apginti šį įstatymą.

Tuo tarpu išrinktasis viceprezidentas Mike Pence'as tą pačią dieną numatęs „Obamacare“ įstatymą aptarti su respublikonų įstatymų leidėjais.