Menkavertės mitybos ir nepriteklių išvarginta mergaitė ir jo broliukas labai sunkiai susirgo – vaikai smarkiai karščiavo.

Vienintelė atgaiva buvo šaltos betoninės jų namų Šiaurės Korėjos provincijoje grindys. Kova su alkiu buvo nuolatinė būsena. Vienas iš makabriškiausių būdų nemirti iš bado buvo pelės. Tokie vaikystės prisiminimai, netikėčiausiomis akimirkomis išnyrantys prieš akis, ir neleidžia Grace Jo nuoširdžiai patikėti, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas po tiek metų trukusių bauginimų kaimynams ir Jungtinėms Valstijoms savo branduoline ginkluote ėmė ir pasikeitė.

26 metų mergina, dabar turinti Jungtinių Valstijų pilietybę, į JAV atvyko 2008 metais – ji buvo pabėgėlė iš Šiaurės Korėjos, jaunas žmogus, ištrūkęs iš režimo, garsėjančio, kaip teigia JAV Valstybės departamentas, „morališkai nesuvokiamais“ žmogaus teisių pažeidimais, gniaužtų.

Du jaunesnieji Grace Jo broliukai mirė iš bado. Toks pat likimas ištiko ir jos senelę, kurios priešmirtiniam norui atsikąsti bulvės taip ir nebuvo lemta išsipildyti. Grace vyresnioji sesuo dingo be žinios. Tėvas pabėgo į Kiniją ieškoti maisto. Deja, buvo sulaikytas ir grąžintas atgal į Šiaurės Korėją, kur kalėjime žiauriai nukankintas. 1997 metais netekus tėvo Grace Jo tapo dar sunkiau rasti kąsnį duonos.

Kai mergaitei buvo šešeri, motina nusprendė, kad vienintelė viltis tiek jai, tiek dviem dukroms yra ieškoti geresnio gyvenimo Kinijoje. Net dešimt metų šeima slapstėsi ir visais įmanomais būdais stengėsi nepakliūti į pareigūnų akiratį, tačiau tragiškas likimas pasikartojo – jos buvo demaskuotos ir Kinijos valdininkų grąžintos Šiaurės Korėjai, kur buvo žiauriai kankinamos.

Šviesa tunelio gale pasirodė vienam korėjiečių ir amerikiečių kilmės pastoriui papirkus Šiaurės Korėjos pareigūnus, kad šie moteris paleistų. 2008 metais Jungtinių Tautų Vyriausiojo pabėgėlių komisaro institucija išgelbėjo šeimą iš Kinijos ir kaip pabėgėles perkėlė į Jungtines Valstijas.

Dabar Grace Jo studijuoja Merilando Montgomerio koledže ir dirba asistente odontologo kabinete. Mergina aktyviai prisideda prie NKinUSA – organizacijos, kurią įkūrė kartu su seseria, norėdamos padėti atvykėliams iš Šiaurės Korėjos pradėti naują gyvenimą JAV – veiklos.

Elegantišku juodu kostiumėliu ir derančiais bateliais pasipuošusi Grace Jo nė iš tolo neprimena pabėgėlės iš Šiaurės Korėjos. Nepaisant to, gimtosios šalies žmonių kančios visada jos mintyse. Artėja Šiaurės Korėjos lyderio ir Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo susitikimas. Grace Jo sako turinti vilties, jog Šiaurės Korėjos žmonių kova už išlikimą ir skaudi padėtis nenublanks branduolinės ginkluotės atsisakymo ir taikos siekio fone.