Prezidentūros tinklalapyje paskelbtame dokumente vyriausybei nurodoma „išspręsti ... klausimą dėl laikino Ukrainos valstybės sienos su Rusijos Federacija patikros postų uždarymo automobilių, jūrinio transporto ir pėsčiųjų eismui“.

P.Porošenkos dekrete sakoma, kad šių priemonių imamasi dėl „besitęsiančio Rusijos Federacijos kišimosi į Ukrainos vidaus reikalus“.

Ir Kijevas, ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant į Rytų Ukrainą elitines pajėgas ir sunkiuosius ginklus, tokius kaip raketos „žemė-oras“, kad padėtų balandį sukilimą pradėjusiems prorusiškiems separatistams.

Rusija kategoriškai neigia šiuos kaltinimus, o iš NATO palydovų darytas nuotraukas, kurios rodytų, kad Ukrainoje yra Rusijos karių, vadina klastotėmis, kuriomis siekiama paremti Aljanso ekspansiją jos sienos link.

Aukšto rango saugumo šaltinis AFP sakė, kad šias instrukcijas iš pradžių parengė Ukrainos Nacionalinė saugumo ir gynybos taryba, rugpjūčio pabaigoje, siekdama ateityje keliones per sieną apriboti traukiniais ir keleiviniais lėktuvais.

Pasak šaltinio, tokį eismą „būtų daug lengviau kontroliuoti“.

Ukrainos sienų apsaugos tarnybos atstovas sakė, kad kol kas jokių papildomų saugumo priemonių dar nebuvo imtasi ir kad automobiliams vis dar leidžiama kirsti dešimtis sienos perėjų.

Ukraina „uždarė patikrinimo postus, kuriuos seniai atakuoja maištininkai ir Rusija“, telefonu sakė atstovas Andrijus Kučerovas.

„Likusi Ukrainos ir Rusijos sienos dalis funkcionuoja kaip anksčiau“, – nurodė jis.

Vyksta Rusijos karių rotacija

Kaip pranešė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Andrejus Lysenka, šiuo metu vyksta Rusijos karinių dalinių rotacija, tačiau jie nėra išvesti iš Ukrainos.

Anot A. Lysenkos, nėra įrodymų, patvirtinančių, kad Rusija išvedė savo kariuomenę iš Ukrainos teritorijos.

„Turime informacijos, kad Rusija vykdo savo karinių dalinių, esančių Ukrainos teritorijoje, rotavimą: dalis jų išvesta, tačiau kita dalis – įvesta“, - susiklosčiusią situaciją komentavo A. Lysenka.

Kaip praneša UNIAN, NATO anksčiau yra pranešusi, kad stebimas reikšmingas Rusijos kariuomenės atsitraukimas iš Ukrainos, tačiau vis dar yra savo vietose pasiliekančių dalinių.

Kaip rugsėjo 24 d. kalbėjo Aljanso atstovas pulkininkas Jay Janzenas, Ukrainos teritorijoje liekančių Rusijos karių skaičių sudėtinga įvertinti, nes pasienį kontroliuoja daugiausiai prorusiški separatistai.

J. Janzenas pridūrė, kad šalia Ukrainos ir Rusijos pasienio yra daug tūkstančių Rusijos karių. Be to, Rusija išsiuntė į Ukrainą specialiąsias pajėgas, kurias sudėtinga susekti.

Maskva savo ruožtu neigia įvedusi savo kariuomenę į Ukrainą. Nuo rugsėjo 5 d. Rytų Ukrainoje formaliai tęsiasi paliaubos, tačiau jos reguliariai yra pažeidžiamos.

Po Minske pasiektų susitarimų, praėjusią savaitę abi konflikto pusės sutik sukurti 30 kilometrų buferinę zoną, tačiau kiekvieną dieną pranešama apie naujus susirėmimus.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos pateikiamais duomenimis, per pastarąją parą buvo sužeisti septyni Ukrainos kariai, žuvusių nėra. JTO praneša, kad nuo šių metų balandžio mėn., kai prasidėjo kovos, Donbase žuvo 3245 asmenys.