Partijos pranešimas paskelbtas Vengrijos parlamente trečiadienį prasidėjus debatams dėl šių Šiaurės šalių narystės Aljanse. Prieš tai aukščiausi Vengrijos pareigūnai, įskaitant prezidentę, ragino parlamentarus palaikyti NATO ekspansiją.

Suomija ir Švedija pernai atsisakė savo ilgus metus puoselėtos nesijungimo prie karinių blokų politikos ir pasiprašė į NATO. Abi šalys tokį sprendimą grindė Rusijos visapusiška invazija į Ukrainą. Bet kokiems sprendimams dėl Aljanso plėtros būtinas visų 30 valstybių narių pritarimas. Pritariamojo žodžio be Vengrijos dar nėra tarusi Turkija.

Nors Suomija ir Švedija į Aljansą norėtų būti priimtos vienu metu, Ankara blokuoja Švedijos narystę, argumentuodama esą nepakankamais Stokholmo veiksmais prieš kurdų aktyvistus, kuriuos Turkija vadina „teroristais“. Turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu šios savaitės pradžioje patikino, kad trišalės derybos su Suomija ir Švedija bus atnaujintos kovo 9 d., tačiau kartu pabrėžė, jog Švedija esą dar nėra įgyvendinusi visų savo įsipareigojimų.

Kritikos Suomijai ir Švedijai praėjusį penktadienį pirmąkart pažėrė ir V. Orbanas. Tada jis kalbėjo, kad šios šalys esą skleidžia „melą“ apie demokratijos padėtį ir teisės viršenybės principo užtikrinimą Vengrijoje. Nepaisant to, Vengrijos vyriausybės vadovo partija patikino, kad neprieštaraus Suomijos ir Švedijos stojimui į NATO.

Vengrijos parlamentas dėl Aljanso ekspansijos balsuos kovo 6–9 dienomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją