Incidentas įvyko netoli lauko ligoninės prie Kafr Zaitos miesto netrukus po liudininkų pranešimų, kad iš sraigtasparnio buvo išmestas mažiausiai vienas sunkus daiktas, nurodė Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW).

Inspektoriai tyrinėjo toje vietoje rastą pramoninio chloro balioną ir, įvertinę skaitmeninius įrodymus bei liudininkų pasakojimus, sugebėjo jį „aiškiai susieti“ su 2016 metų spalio 1-ąją įvykdyta ataka.

„Ataskaitoje prieinama išvadą, kad esama pagrįstų priežasčių manyti, jog pramoninio chloro balionas buvo panaudotas kaip ginklas“, – sakoma OPCW pareiškime, grindžiamame jos Faktų nustatymo misijos, tiriančios chemines atakas Sirijoje, ataskaita.

Pasak liudininkų, prieš ataką iš Damasko režimo kontroliuojamo Chamos oro uosto pakilo sraigtasparnis, skridęs į žemės ūkio paskirties teritoriją, kur urvuose slapstėsi kelios sukilėlių grupės.

„Netrukus po to, kaip teigė kai kurie liudininkai, sraigtasparnis numetė dvi statines, nors kiti pranešė pastebėję tik vieną statinę“, – pažymima ataskaitoje.

„Maždaug 20 asmenų patyrė dusulį ir kvėpavimo sutrikimų“, – priduriama dokumente.

Ten pat rašoma, kad inspektoriai nustatė, jog „balionas pratrūko dėl mechaninės jėgos ir išleido toksišką dirginančią medžiagą“.

Hagoje įsikūrusiai OPCW paskelbus savo ataskaitą, neabejotinai padidės Vakarų šalių spaudimas Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui prisipažinti dėl įtariamo cheminių ginklų naudojimo.

Sirų vyriausybė neigia naudojanti cheminius ginklus ir tvirtina, kad perdavė tokį arsenalą pagal 2013 metais sudarytą susitarimą su JAV ir Rusija. Tas žingsnis buvo žengtas po įtariamos zarino dujų atakos, pareikalavusios Damasko priemiestyje Gutoje apie 1,4 tūkst. gyvybių.

Abi konflikto šalys kaltinamos cheminių ginklų naudojimu, nors įtariama, kad už daugumą incidentų atsakingas būtent Sirijos režimas.

Praėjusią savaitę paskelbtoje OPCW ataskaitoje nustatyta, kad per 2015 metais džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) įvykdytą išpuolį Sirijos šiaurėje buvo panaudotas ipritas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją