Nyderlandų premjero teigimu, to tikslas – pamėginti paskirstyti infekcijos piką ilgesniam laikotarpiui, kol bus įgytas imunitetas, informuoja nltimes.nl. Esą tokiu atveju, ligoninės ir jų intensyviosios priežiūros skyriai nebūtų perkrauti ir medikai pajėgtų teikti pagalbą tiems, kam jos labiausiai reikia.

Pirmame premjero kreipimesi į tautą po 40 metų M. Rutte pateikė tris galimus scenarijus, kaip koronaviruso pandemija paveiks Nyderlandus, žadėjo paramą darbininkams ir visų verslų savininkams, taip pat paprašė gyventojų susivienyti, kad padėtis netaptų nevaldoma.

Jo teigimu, pirmenybė teiktina tokiam scenarijui, kai infekcija kontroliuojamai paskirstoma po grupes, kurioms rizika sunkiai susirgti mažiausia, ir būtina dėti pastangas, kad kitų dviejų scenarijų būtų išvengta.

„Daugeliui žmonių pažįstamas jausmas, kad pastarosiomis savaitėmis lekiame karusele, kuri sukasi vis greičiau ir greičiau, – teigė Nyderlandų ministras pirmininkas 10 min. trukmės kalboje. – Taip yra, nes priemonės, kurių ėmėmės mes ir kiti, neturi precedento taikos metu.“

Antras scenarijus – nevaldomas, spartus viruso plitimas, kuris, M. Rutte teigimu, yra labai pavojingas, ypač silpnesnės sveikatos žmonėms.

„Bet kokia kaina turime šito išvengti“, – akcentavo jis.

Trečias scenarijus – visiškas valstybės uždarymas metams ar ilgiau.

Markas Rutte

Premjeras pateikė scenarijus, kad žmonės nemanytų, jog Nyderlandų populiacijoje greitai išsivystytų kontroliuojamas imunitetas. „Turime suprasti – prireiks mėnesių ar net ilgesnio laikotarpio, kol susiformuos grupinis imunitetas, o per šį laikotarpį, kiek įmanoma, turime apsaugoti žmones nuo didesnės rizikos“, – sakė Nyderlandų valdžios pareigūnas.

Kad būtų įmanoma kontroliuoti viruso plitimą, jis siūlė imtis priemonių, „kurios leistų sušvelninti infekcijos piką ir paskirstyti užsikrėtimus ilgesniam laikotarpiui“. Pasak M. Rutte, laikantis tokios strategijos daugelis žmonių pajus tik nežymius sveikatos sutrikimus, susiformuos grupinis imunitetas, o šalies sveikatos apsaugos sistema galės atlaikyti ligonių srautus.

Anot M. Rutte, tikslas – kiek įmanoma sumažinti krūvį slaugos namams, ligoninėms, namuose prižiūrimų pacientų padaliniams ir intensyviosios priežiūros skyriams, kad jie nebūtų perkrauti.

Tai – priešingybė antram scenarijui, kurio metu sveikatos apsaugos sistemos būtų perpildytos, esant infekuotųjų pikui, neliktų pajėgų rūpintis vyresnio amžiaus ir sunkesnės sveikatos būklės pacientais.

M. Rutte teigimu, visiškas Nyderlandų uždarymas – klaidinga kryptis: „Iš pirmo žvilgsnio toks griežtas metodas atrodo patrauklus, bet ekspertai pabrėžia – tai truktų ne kelias dienas ir ne kelias savaites. Šio scenarijaus atveju, reikėtų uždaryti visą šalį metams ar net ilgiau su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis.“

Nyderlandų premjeras paprašė gyventojų visais įmanomais būdais vieni kitiems padėti.

„Šiuo metu bendri interesai turėtų būti svarbesni už asmeninius interesus. Užduotis didžiulė. Visi 17 milijonų žmonių turime ją įgyvendinti. Kartu visa tai įveiksime. Skirkite dėmesio vieni kitiems. Tikiu jumis. Bet kokiu atveju, tai bus sunkus laikotarpis, tačiau mes jūsų neapleisime“, – teigė jis, turėdamas omenyje save ir ministrų kabinetą.

Nyderlandų premjeras ankstesnį kartą kreipėsi į tautą praėjusio amžiaus aštuntą dešimtmetį per naftos krizę.

Šiuo metu Nyderlanduose yra patvirtinta daugiau nei 1,7 tūkst. koronaviruso atvejų, užfiksuotos 43 mirtys.

Nyderlandų vyriausybė ragina visus piliečius likti namuose, jei jaučia peršalimo simptomus. Imtasi ir kitų saugumo priemonių: atšaukti renginiai, kuriuose dalyvautų daugiau nei 100 žmonių. Prašoma kiek įmanoma daugiau dirbti iš namų, vengti didesnių susibūrimų, viešojo transporto.