"Nerandu pagrįstos priežasties nukrypti nuo pasiūlyto nuosprendžio", - pareiškė teisėjas Johnas Hornas, palaikydamas prokurorų prašymą pasiųsti nuteistąjį už grotų iki gyvenimo pabaigos.

Teisiamasis Chrisas Mahlangu "neparodė nuoširdžiai apgailestaujantis" dėl to, kad 2010 metų balandžio 3 dieną mirtinai sumušė E.Terre'Blanche'ą jo ūkyje netoli Ventersdorpo miestelio, pažymėjo J.Hornas.

Pasak jo, darbininkas pademonstravo "baisią nepagarbą nužudytojo teisei į gyvybę".

"Žengėte taip toli, kad apkaltinote nužudytąjį sodomija, ir neabejotinai įskaudinote artimuosius", - pridūrė teisėjas.

Ch.Mahlangu anksčiau teigė, kad ultradešiniųjų pažiūrų aktyvistų lyderis jį išžagino ir užkrėtė ŽIV.

Nagrinėjant šią bylą nebuvo pateikta jokių įrodymų, pagrindžiančių kaltinamojo teiginius.

Kartu su Ch.Mahlangu teisiamas 18-metis Patrickas Ndlovu, kuris šio incidento metu buvo nepilnametis, pripažintas kaltu dėl įsilaužimo į namus, tačiau nekaltu dėl nužudymo ir apiplėšimo. Jam buvo skirta lygtinė dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

J.Hornas atmetė Ch.Mahlangu pareiškimus, jog jis tik gynėsi, priimdamas prokurorų argumentus, kad E.Terre'Blanche'as buvo nužudytas kilus barniui dėl atlyginimo.

E.Terre'Blanche'as, kuris buvo nužudytas būdamas 69 metų, buvo vienas iš ultradešiniojo Afrikanerių pasipriešinimo judėjimo (AWB) įkūrėjų. Ši organizacija įnirtingai priešinosi PAR žengimui į visoms rasėms vienodai prieinamą demokratiją ir agitavo už suverenią baltaodžių valstybę.

Ši grupuotė įvykdė sprogdinimų prieš 1994 metais vykusius rinkimus, žymėjusius baltųjų mažumos dominuojamos apartheido santvarkos pabaigą.

E.Terre'Blanche'o nužudymas Pietų Afrikoje atgaivino prisiminimus apie tamsią apartheido praeitį, tačiau šis užsitęsęs teismo procesas pastaruoju metu retai atkreipdavo visuomenės dėmesį.