20 „niekšiškos ir baisios“ išnaudotojų gaujos narių nuteisti už visame Vakarų Jorkšyre vykdytą siaubingą išnaudojimo kampaniją – prekybą žmonėmis, pažeidžiamų mergaičių apsvaiginimą narkotinėmis medžiagomis ir prievartavimus, rašo theguardian.com.

Pranešama, kad gaujos vadeiva, 35-erių Amere‘as Singhas Dhaliwalis, nuteistas iki gyvos galvos ir privalės kalėti mažiausiai 18 metų. Jis pripažintas kaltu dėl 54 nusikaltimų, įskaitant nesuskaičiuojamą daugybę vaikų išprievartavimų.

Teisėjas Geoffrey Marsonas teigė, kad prieš 15 mergaičių įvykdyti nusikaltimai smarkiai nustelbė viską, ką jis iki tol yra regėjęs. „Nuolatiniai ir ilgai trukę“ gaujos nusikaltimai, jo tvirtinimu, „atsidūrė nusikaltimų sunkumo skalės viršūnėje“.

Šios bylos, kuri, kaip manoma, yra vienas didžiausių išnaudojimo nusikaltimų tyrimų Didžiojoje Britanijoje, detalės galėjo būti atskleistos, kai penktadienį teisėjas sutiko panaikinti pranešimų apribojimus. Tai įvyko po žiniasklaidos grupių, įskaitant ir „The Guardian“, mesto teisinio iššūkio.

Vienas ankstesnių teismo procesų vos nežlugo, kai antiislamistų aktyvistas Tommy Robinsonas prie Lydso karališkojo teismo nufilmavo kaltinamuosius ir parodė juos tiesioginiame „Facebook“ vaizdo įraše.

Prisiekusieji trijų teismo procesų metu išgirdo, kaip vyriškiai, kurie daugiausia yra iš Hadersfildo, jaunas mergaites (kai kurioms iš jų buvo vos 11 metų) vaišino alkoholiu ir narkotikais, o tuomet jas seksualiai išnaudodavo viso regiono automobilių stovėjimo aikštelėse, viešbučiuose, greitojo maisto restoranuose, biliardinėse, viržynuose ar prie tvenkinių.

Prekyba žmonėmis

Nuo 2004 iki 2011 metų gaujos aukomis tapo 15 itin pažeidžiamų mergaičių. Kaip buvo informuotas Lydso karališkasis teismas, viena mergaitė, kuriai tuo metu buvo 11 ar 12 metų, buvo pagrobta iš globos namų, tuomet jai davė „Ecstasy“ tablečių ir privertė lytiškai santykiauti.

Daugelis aukų pasakojo, kad namuose vykusiuose vakarėliuose vyrai jas vaišino alkoholiniais gėrimais ir narkotikais, o tuomet „vienas po kito“ prievartaudavo. Vietoj prezervatyvų jie naudojo plastikinius maišelius.

A. S. Dhaliwalis buvo centrinė grupuotės figūra. Grupuotės nariai vienas kitą vadindavo pravardėmis – „Drakula“, „Gyvulys“ ar „Atsipūtėlis“. Šie vardai buvo naudojami visų trijų teismo procesų metu.

Teismui buvo pranešta, kad vedęs dviejų vaikų tėvas išprievartavo daugybę mergaičių, kurstė vaikų prostituciją, vykdė prekybą mergaitėmis visame regione ir savo telefonu filmavo, kaip jos buvo išnaudojamos.

Teisėjo teigimu, jo elgesys su mergaitėmis buvo „nežmoniškas“, įskaitant vieną atvejį, kai jis seksualiai išnaudojo mergaitę su gėrimo buteliu žaidimo „Tiesa ar drąsa“ metu. Kitą sykį apsvaiginta 15 metų mergaitė to paties žaidimo metu buvo išprievartauta A. S. Dhaliwalio, o kiti viską stebėjo. Tai buvo „žeminantis ir baisus elgesys“, pabrėžė teisėjas.

Į mergaites buvo sąmoningai taikomasi dėl jų pažeidžiamumo. Visos jos turėjo problemų ir sunkumų namuose, vienos motina negebėjo pasirūpinti dukterimi dėl savo priklausomybės nuo alkoholio ir narkotikų.

Dvi iš nukentėjusių mergaičių turėjo nedidelių mokymosi sutrikimų. Mažiausiai viena mergaitė bandė nusižudyti, kitai buvo atliktas abortas. Viena iš mergaičių buvo prie savo namų išmesta iš važiuojančio automobilio. Visas jos veidas buvo nusėtas mėlynėmis ir sumušimais, ji buvo paveikta alkoholio ir narkotikų.

Teisėjas pažymi, kad nusikaltėliai siekė, jog mergaitės pasijustų ypatingos – jas mergindavo, vesdavosi į vakarėlius, pavėžindavo, dovanodavo dovanas. Daugeliui atrodė, kad vyriškiai rodo joms išskirtinį dėmesį.

„Iš tiesų vyko procesas, kai sukuriami pasitikėjimo santykiai“, – pasakojo teisėjas, nors iš tikrųjų viskas buvo „absoliutus melas, tai buvo sąmoningai kuriami ryšiai, leidžiantys grobuoniškiems vyriškiams užsiimti didžiuliu seksualiniu išnaudojimu, skirtu savo iškreiptam pasitenkinimui“.
Nuosprendžio metu G. Marsonas sakė, kad aukos ir jų šeimos tebėra „smarkiai paveiktos“ sunkių išbandymų ir kankinimų ir „tikėtina, kad daugelis jų, o galbūt ir visos šios mergaitės niekuomet neatsigaus nuo patirtos prievartos ir išnaudojimo“.

„Perskaičiau asmeninius aukų pareiškimus – šie skaitiniai išties siaubingi. Tai, kaip su tomis mergaitėmis buvo elgiamasi, prieštarauja bet kokiam suvokimui, toks išnaudojimas buvo niekšiškas ir baisus“, – aiškino teisėjas.

„Šis atvejis yra visų seksualinio išnaudojimo bylų, kurias tik teismų yra tekę nagrinėti, skalės viršūnėje. Niekas iš nusikaltėlių neišreiškė gailesčio dėl to, ką padarė“, – pabrėžė teisėjas.
Jis taip pat pridėjo: „Be sunkinančių aplinkybių, kad šios mergaitės buvo labai jaunos, kai jomis buvo naudojamasi, į jas buvo nusitaikyta dėl jų išskirtinio pažeidžiamumo. Jos buvo gąsdinamos, bauginamos, vaišinamos alkoholiu ir narkotikais dažniausiai tam , kad netektų sąmonės ir būtų lengviau jas seksualiai išnaudoti. Tai buvo suplanuoti didelės iš Azijos kilusių vyriškių grupuotės nusikaltimai“.

2017-ųjų lapkritį pradėti taikyti informavimo apribojimai penktadienį buvo iš dalies panaikinti ir žiniasklaidai buvo leista sužinoti tam tikras trijų teismo procesų detales.

Dėl T. Robinsono „Facebook“ transliuoto vaizdo įrašo, kurį peržiūrėjo šimtus tūkstančių kartų, kraštutinių dešiniųjų judėjimo „Anglijos gynybos lyga“ įkūrėjas įkalintas už teismo taisyklių negerbimą. Vėliau nuosprendis panaikintas. Antradienį jis bus svarstomas pakartotinai.

Detektyvas ir vyriausiasis Vakarų Jorkšyro policijos inspektorius Ianas Mottershaw pagerbė nukentėjusiąsias dėl už jų drąsą ir ištvermę. Kalbėdamas už teismo ribų, jis sakė, kad „sugedę asmenys“ nusitaikė į vaikus ir ėmėsi „neįsivaizduojamo seksualinio ir fizinio išnaudojimo“. Jis paskatino netylėti ir kitas seksualinio išnaudojimo aukas.