„Mažiausiai šeši civiliai neteko gyvybių patekę į kryžminę ugnį, dar keletas buvo sužeista arba tebėra dingę“, – sakė 54 nares turinti tarptautinių humanitarinės pagalbos grupių asociacija „Nigeria INGO Forum“, komentuodama pirmadienį ir antradienį įvykdytas atakas.

Kaip buvo anksčiau pranešta, su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) siejami kovotojai užpuolė vieną Jungtinių Tautų bazę ir nusiaubė humanitarinės pagalbos centrą, o apsiaustyje atsidūrė 25 jo darbuotojai.

Dešimtys „Islamo valstybės Vakarų Afrikos provincijos“ (ISWAP) kovotojų pirmadienį įsiveržė į Dikvos miestą neramioje Borno valstijoje, privertė palikti savo pozicijas bazėje dislokuotus karius ir sudegino humanitarinės pagalbos centrą, naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis kariuomenėje.

Siekiant padėti atremti puolimą, kariuomenė atsiuntė pastiprinimų, įskaitant kelis naikintuvus ir ginkluotą sraigtasparnį.

JT antradienį nurodė, kad per šią ataką džihadistai „tiesiogiai taikėsi“ į pagalbos objektus.

„Ataka prasidėjo praeitą naktį ir, nors informacija tebėra gaunama, esu pasipiktinęs sužinojęs, kad kelių pagalbos agentūrų patalpos ir ligoninė, kaip pranešama, buvo padegtos arba apgadintos“, – sakoma JT humanitarinių operacijų Nigerijoje Edwardo Kallono pranešime.

„Ši nuožmi ataka paveiks paramą, teikiamą beveik 100 tūkst. žmonių, kuriems desperatiškai reikalinga humanitarinė pagalba ir apsauga“, – pridūrė jis.

Nigerijos ginkluotosios pajėgos jau daugiau nei dešimtmetį stengiasi numalšinti islamistų grupuotės „Boko Haram“ vykdomą sukilimą, nuniokojusį šalies šiaurės rytinę dalį. Konfliktas pareikalavo jau mažiausiai 36 tūkst. žmonių gyvybių, o daugiau nei 2 mln. gyventojų teko palikti savo namus.

Grupuotė ISWAP atsiskyrė nuo „Boko Haram“ 2016 metais ir nuo to laiko tapo didžiausia grėsme regionui: jos kovotojai puldinėja karius ir bazes, taip pat žudo ir grobia keleivius, stabdydami juos savo „kontrolės postuose“.

Smurtas yra išplitęs ir kaimyninius Nigerį, Čadą ir Kamerūną, todėl šios valstybės sudarė karinį aljansą kovotojams neutralizuoti.

Nigerijos prezidentas Muhammadu Buhari šiemet pertvarkė kariuomenės vadovybę, ir šis žingsnis padidino viltis, kad bus pakeista strategija, stengiantis užbaigti 12 metų besitęsiantį konfliktą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)