"Minia vakar (antradienį) įsiveržė į muziejų. jie sudaužė daug statulų. Tarp jų buvo kelios Budos statulos", - policijos atstovas Ahmedas Shiyamas sakė naujienų agentūrai AFP.

Trečiadienį duodamas interviu AFP, M.Nasheedas nurodė, kad griežtosios linijos islamistų minia užpuolė muziejų, nes jame laikomas statulas laiko "stabais".

Islamas yra Maldyvų valstybinė religija, o bet kokį kitą tikėjimą atvirai praktikuoti draudžiama - už tai gresia teisminis persekiojimas.

Buvęs Maldyvų prezidentas ragina atsistatydinti naująjį lyderį

Buvęs Maldyvų prezidentas M. Nasheedas, kuris teigia buvęs priverstas palikti postą per perversmą be kraujo praliejimo, trečiadienį paragino atsistatydinti savo įpėdinį.

"Raginu daktarą (Mohamedą) Waheedą atsistatydinti, taip pat raginu aukščiausiąjį teisėją ištirti vakarykštį perversmą bei patraukti atsakomybėn dėl jo kaltus asmenis", - buvęs lyderis sakė trumpoje kalboje per aukštų savo partijos narių susitikimą sostinėje Malėje.

Maldyvų buvęs prezidentas vadovas taip trečiadienį tvirtino buvęs priverstas atsistatydinti ginkluotų policijos pareigūnų ir kariškių per perversmą, kurį už jo nugaros esą suplanavo viceprezidentas.

M.Nasheedas, kalbėdamasis su naujienų agentūra AFP iš sostinės Malės, sakė, kad antradienį lankėsi armijos štabe, kurį rado užimtą apie 18 "vidutinio rango" policijos pareigūnų ir kariškių.

"Jie man sakė, jog jeigu neatsistatydinsiu, jie bus priversti panaudoti ginklus, - pasakojo eksprezidentas. - Aš tai supratau kaip grasinimą. Norėjau derėtis dėl žmonių, kurie dirbo mano vyriausybėje, gyvybių."

M.Nasheedas pridūrė manantis, kad "su tuo susijęs viceprezidentas", turėdamas omenyje savo pavaduotoją Mohamedą Waheedą, kuris antradienį buvo prisaikdintas valstybės vadovu.

"Bijau, kad jį visada žavėjo mintis tapti prezidentu. Jis niekada neįstengė to padaryti. Pasitaikius palankiai progai, jis ja pasinaudojo", - aiškino 44 metų buvęs lyderis, kalbėdamas iš savo šeimos rezidencijos.

M.Waheedas, buvęs Jungtinių Tautų (JT) darbuotojas ir parlamento narys, trečiadienį neigė dalyvavęs kokiame nors "perversme" ir žadėjo užtikrinti, kad šalyje būtų laikomasi įstatymų.

Maldyvų armija taip pat neigia nuvertusi M.Nasheedą.

Prezidentas atsistatydino po nedidelės policininkų grupės maišto antradienį. Pareigūnai atsisakė paklusti įsakymui išvaikyti protestuotojus prieš vyriausybę, demonstrantams reikalaujant, kad M.Nasheedas paliktų postą.

Vėliau policininkai užėmė valstybinės televizijos stotį.

Naujasis Maldyvų lyderis tikisi sudaryti vienybės vyriausybę

Anksčiau pranešta, kad naujasis Maldyvų prezidentas trečiadienį planuoja paskirti "nacionalinės vienybės" ministrų kabinetą, siekdamas paneigti kaltinimus, jog jis užgrobė valdžią šiame atostogų rojuje per perversmą, padedant islamo ekstremistams.

Buvęs viceprezidentas M.Waheedas  antradienį buvo prisaikdintas naujuoju valstybės vadovu, praėjus kelioms valandoms po prezidento M. Nasheedo atsistatydinimo, reaguojant į policijos maištą ir kelias savaites trukusius protestus prieš vyriausybę.

"Netgi buvusio prezidento partija bus pakviesta dalyvauti nacionalinės vienybės kabinete", - sakė naujojo lyderio padėjėjas Mohamedas Shareefas, taip pat atstovaujantis Pažangos partijai, svarbiai naujojo režimo sąjungininkei.

Kol kas neaišku ar 59 metų M.Nasheedo Maldyvų demokratų partija (MDP) dalyvaus naujoje vyriausybėje. Antradienio vakarą jos paskelbtuose pranešimuose smerkiamas "perversmas", palaikomas "kenkėjiškų elementų" policijoje ir armijoje.

MDP nurodė, kad M.Nasheedas buvo spaudžiamas atsistatydinti, o užsienio reikalų ministras Ahmedas Naseemas trečiadienį sakė, kad islamiškosios partijos susijusios su valdžios pasikeitimu salų šalyje, turinčioje 330 tūkst. gyventojų, kurių dauguma yra sunitai.

"Visą laiką buvau su prezidentu ir žinau, kas vyko antradienį. Tai ne kas kita, o islamistų perversmas", A.Naseemas sakė naujienų agentūrai AFP.

Armija antradienį kategoriškai paneigė kaip nors paveikusi buvusio prezidento sprendimą palikti postą.

Atsistatydinęs M.Nasheedas ginkluotų apsaugininkų buvo palydėtas į savo šeimos rezidenciją, kurioje praleido praeitą vakarą, o A.Naseemas tvirtino, kad buvęs šalies vadovas laikomas namų arešto sąlygomis.

Sostinėje Malėje trečiadienį buvo ramu, tačiau policijos ir kariuomenės būstinėse bei prie jų pastatų buvo įkurti patikros postai.

Kelias savaites Maldyvuose vykę protestai, nulėmę M.Nasheedo pasitraukimą, įsiplieskė, kai prezidentas įsakė armijai Baudžiamojo teismo vyriausiąjį teisėją Abdullą Mohamedą, kaltinant jį nederamu elgesiu ir palankumu opozicijos veikėjams.

Prezidentas apkaltino teisėją tuo, kad jis gina į opoziciją pasitraukusio buvusio prezidento Maumoono Abdul Gayoomo, valdžiusio šalį 30 metų, interesus.

Opozicijos partijos kaltino šalies vadovą, kad jis pamynė konstituciją, o tarp demonstrantų buvo daug konservatyvių musulmonų, kurie laikė M.Naseedo režimą laikė neislamišku.