Policijos atstovas Keshavas Adhikari (Kešavas Adhikaris) AFP sakė, kad tibetiečių vienuolis benzinu apsipylė ir save padegė viename restorane prie Katmandu Boudhanatho stūpos, kuri yra viena svarbiausių budistų šventovių pasaulyje. Jo protesto akciją matė siaubo apimti turistai, kurie ten pusryčiavo.

"Maždaug 8 val. 20 min. (4 val. 35 min. Lietuvos laiku) trečią dešimtį metų pradėjęs eiti vyras atvyko į restoraną netoli Boudhanatho stūpos. Jis nuėjo tiesiai į tualetą, apsipylė visą kūną benzinu ir padegė save", - sakė atstovas.

Tam išeivių vienuoliui pavyko išbėgti į gatvę, kur policininkai padėjo užgesinti liepsnas ir kritinės būklės nusiuntė jį į ligoninę.

Tibeto vyriausybė tremtyje, kuri yra įsikūrusi Indijos Dharamsalos mieste, anksčiau buvo pranešusi, kad nuo 2009 metų save jau padegė 99 tibetiečiai, kurių 83 nuo patirtų nudegimų mirė.

Po naujausio incidento Dalai Lamos biuras patvirtino, kad Nepale vienuolio bandymas susideginti yra jau 100-asis nuo 2009 metų tibetiečių susideginimas ar bandymas susideginti protestuojant prieš Kinijos valdymą Tibete.

Šie šiurpūs protestai, kurių dauguma įvyko tibetiečių gyvenamuose rajonuose Kinijoje, yra siejami su Tibete didėjančia neviltimi dėl Kinijos valdymo ir to, kas laikoma religiniu persekiojimu.

Dar prieš 100-ąjį protestą kalbėdamasis su AFP ,Tibeto vyriausybės tremtyje premjeras Lobsangas Sangay (Lobsangas Sangajus) kaltino kinų valdžią ir paragino tarptautinę bendriją atkreipti dėmesį.

"Kadangi nėra žodžio ar spaudos laisvės jokiai protesto formai, tibetiečiai, deja, pasirinko susideginimus", - sakė jis interviu Dharamsaloje.

"Tarptautinei bendrijai sakau: "Remkite tibetiečius". Kinijos vyriausybė visiškai militarizavo Tibeto rajoną", - pridūrė jis.

Pekinas kaltina Dalai Lamą - tibetiečių dvasinį lyderį tremtyje ir Nobelio taikos premijos laureatą - skatinant susideginimus ir sako, kad Tibete didžiulės investicijos atnešė modernizaciją bei geresnius gyvenimo standartus.

Dalai Lama iš Tibeto pabėgo 1959 metais, po nepavykusio sukilimo, ir nuo to laiko gyvena Dharamsaloje, kur ankstesnius susideginimus tibetiečiai paminėdavo su uždegtomis žvakutėmis ir maldomis už aukas.

Dalai Lamos biuras Delyje patvirtino 100-ąjį bandymą susideginti. Atstovas Tempa Tseringas (Tempa Ceringas) tokį to vienuolio sprendimą pavadino "labai apgailestautinu" ir pakartojo dvasinio lyderio raginimą tibetiečiams nutraukti šiuos protestus.

"Labai liūdime, kad taip nutiko. Tibeto vadovybė ragino žmones išvis susilaikyti nuo tokių drastiškų žingsnių", - sakė T.Tseringas.

Savižudybė prieštarauja budizmo mokymui, kad visa gyvybė yra šventa, ir tibetiečių lyderiai stengėsi suderinti pyktį dėl Kinijos valdymo su raginimais protestuotojams nenaudoti tokių beviltiškų priemonių.

Pirmas susideginimas įvyko 2009 metais Kirčio vienuolyne Kinijos Sičuano provincijoje. Vėliau buvo pauzė iki 2011-ųjų, o tada tokie protestai išplito visame Tibeto plokščiakalnyje.

Nepalą, kuriame gyvena maždaug 20 tūkst. tibetiečių, Pekinas labai spaudžia dėl šių išeivių ir ne kartą sakė, kad netoleruos "antikiniškos veiklos".

"Tai auka tibetiečių liaudies kovai už laisvę", - apie trečiadienio protestą sakė vienas tibetiečių bendruomenės Nepale aktyvistas, kuris dėl galimų atsakomųjų veiksmų prašė neminėti jo pavardės.

"Žmonės nebebijo eiti iki tokio lygio, nes (priespauda) peržengė ribą", - sakė jis.

Vienuolis, kuris trečiadienį padegė save, tikriausiai turės smarkiai grumtis dėl savo gyvybės.

"Jo būklė kritinė. Liepsnos buvo apėmusios visą jo kūną. Ligoninėje jis bandė kalbėti, bet negalėjo", - nurodė K.Adhikari.