JAV ir Taivano 21-ojo šimtmečio prekybos iniciatyva siekia paskatinti dvišalę prekybą supaprastinant muitinės patikras, pagerinant reguliavimo procedūras ir nustatant antikorupcines priemones.

Susitarimui trečiadienį sulaukus Atstovų rūmų pritarimo, iniciatyva dabar keliauja į Senatą, kuris taip pat turėtų tarti pritariamąjį žodį.

Žinia apie susitarimo patvirtinimą suerzino Kiniją. Pekinas ketvirtadienį pareiškė, kad tai esą „rimtai prieštarauja JAV įsipareigojimams su Taivanu palaikyti tik neoficialius ryšius.“ Kinijos užsienio reikalų ministerija naujienų agentūrai AFP atsiųstame pranešime tvirtino, kad Pekinas „griežtai prieštarauja“ valstybių, su kuriomis Kinija palaiko diplomatinius ryšius, sprendimams „pasirašyti su Kinijos Taivano regionu susitarimus, turinčius suverenumą liudijantį ar oficialų atspalvį.“

„Jungtinės Valstijos turėtų liautis... propaguoti ir nedelsiant atšaukti (susitarimą) bei liautis siųsti neteisingus ženklus „Taivano nepriklausomybės“ separatistinėms pajėgoms“, – dėstė ministerija.

Nors JAV ir Taivano nesieja oficialūs diplomatiniai santykiai, abi šalys neoficialius ryšius palaiko per de facto JAV ambasadą saloje – Amerikos institutą Taivane.

Taivane įtvirtintas demokratinis valdymas, tačiau Kinija laiko šią salą savo teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Nepaisant to, kad JAV nuo 1979 metų oficialiai laikosi „vienos Kinijos“ politikos, šalis išliko svarbia Taivano sąjungininke ir ginkluotės tiekėja. Vašingtonas taip pat yra antras pagal dydį Taipėjaus prekybos partneris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją