Po vienuolikos mėnesių, praleistų kalėjime, Ukrainos pilotė su „Daily Beast“ žurnalistais pasidalino laišku, kuriame juokavo, kad Rusijos kalėjimas, kuriame ji įkaltinta yra net „geresnis nei trijų žvaigždučių viešbutis“, tačiau „čia nėra nei vieno, kurio galėčiau paklausti, kaip atrodo kiti kalėjimai“ Prie šio sakinio, žurnalistams parašytame laiške N. Savčenko pridėjo besišypsantį veidelį.

„Laisvė yra pats vertingiausias dalykas, kurį gali turėti žmogus. Tai duotybė, kurią kiekvienas žmogus gauna iš Dievo ir gamtos. Bet žiauriame žmonių pasaulyje... Laisvė nėra kiekvienam suteikiama duotybė. Būtina už ją kovoti ir išsikovoti vietą po saulę laisvame pasaulyje“,– paskelbtame laiške rašo N. Savčenko.

Savo gimtadienio proga Ukrainos pilotė norėjo „laisvės! Aš noriu pamatyti savo seserį ir suvalgyti torto“,– žurnalistams rašė moteris.

Nadios Savčenko įkalinimas nėra tik dar viena liūdna Rusijos ir Ukrainos karo istorijos dalis, N. Savčenko tapo heroje, Ukrainos pasididžiavimo simboliu. Ši istorija sulaukė didelio pasaulinės žiniasklaidos dėmesio ir tapo geopolitiniu skandalu, kuris sulaukė it tokių JAV senatorių kaip Johnas McCainas vertinimų.

Nors atrodo, kad N. Savčenkos nuotaika pakyli, tačiau kaltinimai, kurie mesti šiai pilotei yra labai sunkūs: ji kaltinama koordinavusi apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainos Luhansko regione, per kurį žuvo du Rusijos žurnalistai ir dar penkiems sukėlė mirtiną pavojų.

Ji taip pat kaltinama neteisėtai kirtusi Rusijos sieną, Rusijos tyrėjai apkaltino pilotę už bandymą apsimesti pabėgėlę.

„Aš nebijau mirti. Nėra prasmės bijoti to, kas yra neišvengiama“,– teigiama žurnalistams išplatintame Ukrainos pilotės laiške.

N. Savčenko buvo sulaikyta birželio 17 d. Rytų Ukrainoje ir išgabenta į Rusiją birželio 23 d. Ukrainos pilotės advokatas Markas Feiginas teigia, kad N. Savčenko teismas turėtų prasidėti rugpjūčio mėnesį.

Moteris pradėjo bado streiką, taip bandydama protestuoti prieš neteisingus jai mestus kaltinimus, tačiau greitai toks jos protestas tapo derybų su kalėjimo administracija objektu.

Kalėjimo gydytojai teigė, kad jeigu ji nesiliaus badavusi, nebus išleidžiama į teismo posėdžius.

„Jie derėjosi su manimi dėl kiekvienos išvyko į teismą, jeigu nenustosiu badauti – negalėsiu vykti“, – savo laiške rašo N. Savčenko.

„Bado streikas nebebuvo nuoširdaus protesto forma, bet tapo derybų objektu“,– teigė moteris.

Ji nutraukė bado akciją per savo gimimo dieną – gegužės 11 d.

„Galėjau tai tęsti iki pat mirties, tai nebūtų sunku, nebijojau...“,– sako Ukrainos pilotė.

Kasdienybė kalėjime „nedaug skiriasi nuo kasdienybės kariuomenėje. Atsikelti 6 valandą, eiti miegoti 22 valandą“,– žurnalistams skirtame laiške rašė moteris ir pridūrė, kad vienintelis dalykas, kurio jai labai trūksta yra fizinis aktyvumas.

JAV senatorius Johnas McCainas komentuodamas Ukrainos pilotės situaciją teigė, kad nenurims, kol neišlaisvins šios pilotės.

„Mes nenurimsime, kol ji nebus laisva. Kodėl administracija nesiima didesnių veiksmų dėl jos gerovės, man yra tiesiog nesuvokiama“, – teigė JAV senatorius.

„Mes kalbėjome, reiškėme susirūpinimą, susitikome su žmonėmis, kurie ją palaiko. Padariau viską, ką galiu“, – žurnalistams sakė J. McCainas.

„Turint omenyje, kad Rusijoje nėra nepriklausomo teismo, jos gynybos komandos darbas, dar prieš prasidedant teismo procesui. yra viešai įtikinti visus, kad Ukrainos pilotė yra nekalta ir šį faktą kuo plačiau paskleisti“, – teismo procesą komentavo Ukrainos pilotės advokatas Markas Feiginas.

Žurnalistai, kurie susipažino su Ukrainos pilotės laišku, teigia, kad iš jos rašymo stiliaus sunku pasakyti, kad tai mintys žmogaus, kuris šiuo metu yra uždarytas kalėjime. Moters mintys pozityvios, filosofiškos ir visai neatrodo, kad visa tai parašyta žmogaus, kuris įkalintas ir reguliariai lankosi medicinos įstaigose dėl prastos sveikatos.

„Net jeigu įmanoma uždaryti žmogaus kūną už grotų, niekas negali įkaltinti asmens minties laisvės, valios ir nepalaužiamos dvasios“, – savo laišką filosofiškai baigė N. Savčenko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1273)