„Tyrėjai tvirtina, kad mirties priežastis žinoma, jie turi visus medicininius ir teisinius dokumentus. Pagal įstatymus jie turėjo nedelsdami atiduoti man Aleksejaus kūną, tačiau to nepadarė iki šiol. Vietoj to jie mane šantažuoja ir kelia sąlygas, kur, kada ir kaip Aleksejus turi būti palaidotas. Tai neteisėta“, – sakė L. Navalnaja.

Pareigūnai spaudžia palaidoti A. Navalną „slapta“


Politiko motinos teigimu, tyrėjai nori slapta palaidoti A. Navalną ir grasina jai, jei ji su tuo nesutiks.

„Žiūrėdami man į akis, jie sako, kad jei nesutiksiu slapta palaidoti, jie ką nors padarys su mano sūnaus kūnu“, – sakė L. Navalnaja.


„Beveik visą dieną praleidau ten viena su tyrėjais ir kriminalistais. Advokatą jie įleido tik šiandien po pietų. Vakar vakare jie slapta nuvedė mane į morgą, kur parodė Aleksejaus[ kūną]. Tyrėjai teigia, kad mirties priežastis žinoma, jie turi parengę visus teisinius ir medicininius dokumentus, kuriuos mačiau, ir pasirašiau medicininį mirties liudijimą“, – kalbėjo L. Navalnaja.

Ji sakė, kad tyrėjai norėjo priversti ją susitarti dėl jo palaidojimo laiko ir vietos, ir pridūrė, kad vienas iš jų jai pasakė, jog laikas ne jos pusėje, nes kūnai suyra.

„Kol jie buvo su manimi, jie gavo nurodymus arba iš Kremliaus, arba iš centrinio Tyrimų komiteto aparato. Jie nori, kad tai būtų padaryta neatsisveikinant. Jie nori nuvesti mane į kapinių pakraštį, prie šviežio kapo, ir pasakyti: „Čia guli jūsų sūnus“. Aš su tuo nesutinku. Noriu, kad jūs, kuriems Aleksejus brangus ir kuriems jo mirtis buvo asmeninė tragedija, turėtumėte galimybę su juo atsisveikinti. Įrašau šį vaizdo įrašą, nes jie pradėjo man grasinti. Tyrėjas Voropajevas man atvirai pasakė: „Laikas jums nepadeda, lavonai pūva“. Nenoriu ypatingų sąlygų, tiesiog noriu, kad viskas būtų atlikta pagal įstatymus. Reikalauju, kad mano sūnaus kūnas būtų nedelsiant grąžintas man“, – sakė A. Navalno motina.

Nuo pat jo mirties praėjusį penktadienį Arkties įkalinimo kolonijoje L. Navalnaja ragino valdžios institucijas atiduoti jo kūną šeimai.

Šiuos kaltinimus ji pateikė „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše. Rusijos tyrėjai iš karto neatsakė.

Liudmila Navalnaja

Mirties liudijime teigiama, kad Navalnas mirė dėl natūralių priežasčių


A. Navalno komanda teigia, kad Rusijos opozicijos politiko mirties priežastis nurodyta „natūralios priežastys“.

„Aleksejaus Navalno motinai parodytoje medicininėje mirties ataskaitoje nurodyta, kad mirties priežastys buvo natūralios“, – sakė Kira Jarmyš.

Trečiadienį kalėjime mirusio Kremliaus kritiko A. Navalno motina pateikė skundą dėl sūnaus kūno grąžinimo. Jo nagrinėjimas Rusijos teisme bus pradėtas ne anksčiau nei kovo 4 d., trečiadienį pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

L. Navalnajos pateikto ieškinio nagrinėjimas vyks Salechardo mieste Sibire, tačiau posėdis bus uždaras, nurodė TASS.

A. Navalno komanda pirmiau pranešė, kad valdžios institucijos informavo jo artimuosius, jog palaikai, kol bus atliekami „cheminiai tyrimai“, bus saugomi dar dvi savaites.

Rusų valdžia teigia, kad A. Navalnas penktadienį sukniubo pasivaikščiojimo po už poliaračio esančio kalėjimo kiemą metu. Pranešama, kad prižiūrėtojų pastangos jį atgaivinti buvo bergždžios.
47-erių A. Navalno sveikata buvo pašlijusi, mat 2020 m. buvo pamėginta jį nunuodyti, be to, lageryje jis ne kartą buvo atsidūręs vienutėje. Tačiau savo mirties išvakarėse pasirodęs ekrane jis šmaikštavo su teisėju ir neatrodė sergantis, tik perkaręs.

Aleksejus Navalnas

Tiek jo komanda, tiek daugelio pasaulio šalių lyderiai dėl A. Navalno mirties apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Apeliaciją A. Navalno palaikus perduoti jo artimiesiems Rusijoje jau pasirašė daugiau nei 70 000 žmonių. Antradienį paviešintame vaizdo įraše A. Navalno motina asmeniškai paprašė V. Putino leisti jam kaip galima greičiau pamatyti savo sūnų ir jį palaidoti. Kol kas jokio atsakymo iš Kremliaus gauta nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)