Delta atmainos židinys Oklande susidarė praėjusią savaitę ir nutraukė pusmečio laikotarpį, kai Naujosios Zelandijos visuomenėje virusas neplito, o pati šalis buvo tarp paskutinių pasaulio zonų be COVID-19.

Nors penktadienį buvo pranešta apie 70 naujų užsikrėtimo atvejų, bendrą skaičių padidinusių iki 347, šalies ministrė pirmininkė Jacinda Ardern sakė, jog yra ženklų, kad šis protrūkis netrukus liausis plėtęsis, jei liks galioti nurodymai žmonėms neiti iš namų.

„Galbūt matome atvejų [kreivės] išsilyginimo pradžią, – sakė ji. – Mūsų reikalas yra toliau sunkiai dirbti, kad palenktume ir išlygintume šią kreivę.“

Pasak J. Ardern, rugpjūčio 17 dieną visoje šalyje paskelbtas karantinas dabar tęsis iki rugpjūčio 31-osios. Tačiau Oklande, kur išaiškinti visi, išskyrus 14, užsikrėtimo atvejų, ir kaimyniniame Nortlando regione griežtas karantinas galios dar mažiausiai dvi papildomas savaites.

Naujoji Zelandija laikosi „nulis COVIDo“ strategijos ir buvo giriama dėl savo atsako, didžiausią dėmesį skiriant viruso eliminavimui bendruomenėje, o ne jo suvaldymui. 5 mln. gyventojų turinčioje šalyje nuo COVID-19 iš viso mirė tik 26 žmonės. Vykdydama šią strategiją Naujoji Zelandija taiko griežtą sienų kontrolę, o jei virusas vis dėlto atvežamas į šalį – griežtą karantiną.

J. Ardern sakė, kad nuo trečiadienio šalies regionuose, išskyrus Oklandą ir Nortlandą, viruso pavojaus lygis bus sumažintas nuo ketvirto iki trečio.

Esant trečiam lygiui, dauguma gyventojų vis tiek privalo būti namuose, bet kai kurios kompanijos, tarp jų restoranai ir parduotuvės, gali dirbti naudodamos bekontakčius atsiėmimo metodus.

J. Ardern nurodė, kad siekiant užkirsti kelią kelionėms tarp Oklando, Nortlando ir kitų šalies dalių bus įrengta policijos patikrinimo postų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją