Jeigu nebus sumažintos šiltnamio efektą sukeliančios emisijos, daugybė žmonių gyvens vidutinėje 29 laipsnių karščio temperatūroje. Ekspertai tai įvardija kaip nuokrypį nuo saugios klimato „nišos“, kurioje žmonija gyvena pastaruosius 6 tūkst. metų.

Vienas iš tyrimo bendraautorių Tomas Lentonas BBC sakė: „Šis tyrimas klimato kaitą paaiškina visiems suprantama kalba“.

Ekspertai, pasitelkę duomenis iš Jungtinių Tautų populiacijos projekcijų ir kliaudamiesi 3C klimato šilimo scenarijumi, paremtu globaliniu oro temperatūros augimu, išsiaiškino: net jeigu šalys ir laikysis Paryžiaus klimato susitarimo, pasaulis vis tiek pasmerktas 3 laipsnių klimato šilimui.

Remiantis tyrimu, šiuo metu žmonių populiacija koncentruojasi gana siaurose klimato juostose, o tai reiškia, kad dauguma mūsų gyvena vietovėse, kur vidutinė metinė temperatūra siekia apie 11-15 laipsnių. Kiek mažiau žmonių gyvena ten, kur vidutinė temperatūra – 20-25 laipsniai. Žmonės tokiame klimate gyvena jau tūkstančius metų.

Nepaisant to, globaliniam atšilimui vidutinę temperatūrą pakėlus trimis laipsniais, daugybė žmonių atsidurs sąlygose, kurios įvardijamos kaip esančios už „klimato nišos“ ribų.

T. Lentonas tyrimą vykdė kartu su kolegomis iš Kinijos, Jungtinių Valstijų ir Europos. Štai ką jis sakė BBC: „Dirva šyla sparčiau nei vandenynai, taigi dirva įšils daugiau nei trimis laipsniais. Populiacijos augimas projektuojamas ten, kur ir dabar karšta, daugiausia Užsacharės Afrikoje, taigi prognozuojami dar didesni karščiai. Tai reiškia, kad karštesnėje vietose, kur ir taip karščiau, gyvens daugiau žmonių, štai kodėl vidutinis šios planetos gyventojas gyvena maždaug 7 laipsniais karštesnėmis sąlygomis 3 laipsniais karštesniame pasaulyje“.

Mokslininkai prognozuoja, kad pokyčiai palies tokias teritorijas kaip Australija, Indija, Afrika, Pietų Amerika ir dalis Artimųjų Rytų.

Tyrime taip pat nuogąstaujama dėl skurdesnėse vietovėse gyvenančių žmonių, neturinčių galimybių pasislėpti nuo karščio.

„Man šis tyrimas ne apie turtinguosius, kurie gali pasislėpti vėsinamuose pastatuose ir nuo visko apsisaugoti. Turime rūpintis tais, kurie neturi tokių galimybių“, – teigia T. Lentonas.

Jo teigimu, pagrindinė žinutė, kurią siunčia jo ir komandos atlikto tyrimo išvados, yra ta, jog „apribota klimato kaita padės žmonėms išvengti išstūmimo už tinkamo klimato nišos ribų“.

„Tai maždaug milijardas žmonių kiekvienam laipsniui. Taigi, išvengtas kiekvienas klimato atšilimo laipsnis – išgelbėtas milijardas gyvybių“, – konstatuoja T. Lentonas.