Toks žingsnis buvo žengtas paskutinę dieną prieš terminą, iki kurio reikėjo rasti pamainą Salamui Fayyadui, atsistatydinusiam balandžio 13-ąją, po kelias savaites tvyrojusios įtampos dėl senų nesutarimų su M.Abbasu finansų ministro klausimu.

"Prezidentas Abbasas paprašė manęs suformuoti naują vyriausybę ir aš sutikau", - sakė 54 metų R.Hamdallah, kuris yra Vakarų Kranto Nabulaus mieste esančio Al Nadžos universiteto prezidentas.

"Vyriausybė bus suformuota artimiausiomis dienomis“, - AFP sakė R.Hamdallah, kuris priklauso M.Abbaso judėjimui „Fatah“ ir taip pat vadovavo Centrinei rinkimų komisijai bei palestiniečių vertybinių popierių biržai.

"Dauguma ministrų iš darbą baigiančios vyriausybės liks, o aš pakviesiu naują finansų ministrą", - pridūrė jis.

R.Hamdallah Lankasterio universitete Anglijoje yra apsigynęs taikomosios lingvistikos daktaro laipsnį. Jis gimė Anabtoje netoli Tulkarmo Vakarų Kranto šiaurėje.

Balandžio 27 dieną M.Abbasas paskelbė, kad prasidėjo konsultacijos dėl jo paties vadovaujamos vienybės vyriausybės suformavimo pagal labai uždelstą susitaikymo susitarimą tarp „Fatah“ ir konkuruojančio islamistiniu judėjimo „Hamas“.

Palestiniečių pagrindiniame įstatyme numatoma, kad žmogus, kuriam pavedama suformuoti vyriausybę, turi per tris savaites parengti jos sudėtį, tačiau tas laikas gali būti pratęstas dar dviem savaitėms.

Šis penkių savaičių periodas baigėsi sekmadienį vidurnaktį.

Praėjusį mėnesį „Fatah“ ir „Hamas“ susitarė nustatyti trijų mėnesių terminą vienybės vyriausybei suformuoti.

Vienybės vyriausybė ir rinkimų surengimas buvo pagrindiniai susitaikymo susitarimo tikslai. Tą susitarimą abu nacionalistiniais judėjimai pasirašė prieš dvejus metus, bet jis taip ir nebuvo įgyvendintas.

Praėjusį mėnesį „Fatah“ ir „Hamas“ susitarė nustatyti trijų mėnesių terminą vienybės vyriausybei suformuoti.

Vienybės vyriausybė ir rinkimų surengimas buvo pagrindiniai susitaikymo susitarimo tikslai. Tą susitarimą abu nacionalistiniais judėjimai pasirašė prieš dvejus metus, bet jis taip ir nebuvo įgyvendintas.

„Hamas“ ir „Fatah“, kurie valdo atitinkamai Gazos Ruožą ir autonomines Vakarų Kranto sritis, sveikino S.Fayyado atsistatydinimą ir vadino tai proga įgyvendinti susitaikymo susitarimus.

Netrukus po S.Fayyado atsistatydinimo JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry išreiškė apgailestavimą dėl jo pasitraukimo ir paragino M.Abbasą surasti tinkamą žmogų šioms sunkioms pareigoms ir darbui su Vašingtonu.

Sekmadienį jis sveikino R.Hamdallah paskyrimą.

"Jis paskirtas iššūkio metu, kuris taip pat yra svarbus galimybės momentas“, - sakoma J.Kerry pareiškime.

Izraelio spauda giria naują palestiniečių premjerą, kurį vadina nuosaikiu

Rami Hamdallah, akademiką iš Nabulaus, kuriam palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas  pavedė suformuoti naują vyriausybę Ramaloje, Izraelis laiko nuosaikiu pragmatiku, pirmadienį sako komentatoriai.

Izraelis nepateikė oficialios reakcijos į vėlai sekmadienį paskelbtą pranešimą, kad R.Hamdallah perims premjero pareigas atsistatydinus Salamui Fayyadui, bet Izraelio žinovai vadina jį figūra, kuri būtų priimtina Vakarams ir nekeltų jokios vidaus grėsmės M.Abbasui.

"Izraelio pareigūnai laiko Rami Hamdallah nuosaikiu ir pragmatišku (politiku), kuris laikysis tokios pačios politinės linijos kaip ir jo pirmtakas", - pranešė armijos radijas.

"Rami Hamdallah yra artimas Mahmudui Abbasui, jis jo nenustelbs. Jis yra labiau vadybininkas, ne visai politinis lyderis, o Salamas Fayyadas vis labiau atrodė kaip varžovas Abbasui", - buvo sakoma pranešime.

Jis taip pat yra žmogus, kuris "žino, kaip kalbėtis su Vakarais“, pridūrė radijas.

Izraelio šaltiniai, kuriuos citavo laikraštis „Haaretz“, R.Hamdallah pavadino pragmatišku kalbant apie derybas su Izraeliu, kurias Vašingtonas šiuo metu bando atgaivinti, ir sakė, kad jis metams bėgant užmezgė "profesinius kontaktus su daugeliu izraeliečių".

54 metų R.Hamdallah, kuris yra Nabulaus Al Nadžos universiteto prezidentas ir Centrinės rinkimų komisijos generalinis sekretorius, naujuoju premjeru buvo paskirtas sekmadienį vakare, maždaug septynios savaitės po S.Fayyado atsistatydinimo.

"Vyriausybė bus suformuota artimiausiomis dienomis“, - AFP sakė R.Hamdallah, kuris priklauso M.Abbaso judėjimui „Fatah“ ir kuris anksčiau vadovavo palestiniečių vertybinių popierių biržai.