Berlyno žemės įstatymų leidžiamoji institucija F. Giffey išrinko kone trys mėnesiai po regioninių rinkimų, kai jai vadovaujant centro kairės socialdemokratai – naujojo Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo partija – nedidele persvara įveikė žaliuosius.

43 metų F. Giffey anksčiau buvo šeimų reikalų ministrė kanclerės Angelos Merkel koalicinėje vyriausybėje, bet gegužę atsistatydino dėl įtarimų, kad ji nuplagijavo savo daktaro disertaciją.

Peržiūrėjęs jos 2009 metų daktaro disertaciją Berlyno laisvasis universitetas anuliavo F. Giffey daktaro laipsnį, dažnai laikomą svarbiu sąžiningumo rodikliu Vokietijos politikoje.

Vis dėlto politikė laikėsi savo seno plano siekti mero posto.

Tuo metu ji sakė, kad parašė disertaciją „kaip galėdama geriau“, o padarytos klaidos nebuvo tyčinės ar suplanuotos.

F. Giffey buvo gerai žinoma berlyniečiams dar prieš tai, kai 2018-aisiais pradėjo dirbti nacionalinėje vyriausybėje. Ji buvo populiari merė Vokietijos sostinės Noikiolno rajone, kur didelis skurdo lygis ir gyvena daug imigrantų šeimų.

Darbo Berlyno mero poste vienu iš prioritetų ji nurodo aprūpinimą būstu. Augančios nuomos kainos jau seniai yra opus klausimas sostinėje.

Naujoji F. Giffey Berlyno vyriausybė turės spręsti, ką daryti su rugsėjį įvykusio neįpareigojamo referendumo rezultatu – rinkėjai tuomet pritarė tam, kad didelės nekilnojamojo turto bendrovės parduotų miestui maždaug 240 tūkst. butų.

F. Giffey koalicija su žaliaisiais ir kraštutinių kairiųjų Kairės partija nėra vieninga šiuo klausimu. Ji pavedė ekspertų komisijai pateikti rekomendaciją.

Tos pačios trys partijos sostinės vyriausybes – ne visada vieningas – formuoja pastaruosius penkerius metus, bet šį kartą joje dirbs daugiausia nauji veidai.

F. Giffey pirmtakas, taip pat socialdemokratas Michaelis Muelleris Berlyną valdė septynerius metus, bet buvo išrinktas į nacionalinį parlamentą ir dar vienos kadencijos nesiekė.

F. Giffey yra pirmoji Berlyno mere išrinkta moteris, bet ne pirmoji, vadovaujanti šiam miestui. 1947–1948 metais Berlyno mero pareigas atsistatydinus pirmajam pokario merui perėmė iki tol vicemere dirbusi Louise Schroeder.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją