Tai naujausias šios monarchijos žingsnis konservatyvumo link, rašo „The Telegraph“.

Sultonas Hassanalas Bolkiah – vienas turtingiausių žmonių pasaulyje – pranešė, kad antradienį vyriausybės leidinyje buvo paskelbtas naujasis šariato baudžiamasis kodeksas, kuris buvo derinamas ne vienerius metus. Jis „įsigalios po šešių mėnesių ir etapais“, teigė sultonas.

Remiantis konkrečių atvejų detalėmis, už svetimoteriavimą gali būti skirta mirties bausmė negyvai užmėtant akmenimis, už vagystę – galūnių nukapojimas, o už tokius nusikaltimus kaip abortas ar alkoholio vartojimas – nuplakimas rykštėmis, rodo kodekso kopija.

„Su Dievo malone įsigaliojus šiam įstatymui, mūsų pareiga Dievui bus atlikta“, - sakė sultonas, kuriam šiuo metu yra 67 metai.

Visas galias turintis sultonas, kurio šeima nafta turtingą ir 400 tūkst. gyventojų turinčią šalį valdo jau šešis šimtmečius, įvesti šariato bausmes pirmą kartą paragino dar 1996 metais.

Brunėjus jau praktikuoja konservatyvią islamo formą, būdingą savo kaimynėms Pietryčių Azijoje, Malaizijoje ir Indonezijoje.

Šalyje draudžiama pardavinėti ir viešai vartoti alkoholį, o valdžia varžo kitų religinių bendruomenių veiklą.

Kol kas neaišku, kaip agresyviai bus taikomas naujasis baudžiamasis kodeksas, galiojantis tik musulmonams.

Brunėjuje šiuo metu galioja dviguba sistema, derinanti britiška teise paremtus civilinius teismus (sultonatas iki 1984 metų buvo britų protektoratas) ir šariato teismus, kurie šiuo metu apsiriboja asmeniniais ir šeimos klausimais, pavyzdžiui, santuokiniais ginčais.

Prieš dvejus metus vienas aukštas generalinės prokuratūros pareigūnas sakė, kad Brunėjus pagal baudžiamąjį kodeksą reikalaus itin daug baudžiamųjų šariato pažeidimų įrodymų ir kad teisėjams bus suteikta plati lasvė, taikant islamiškas bausmes.

Šiais komentarais siekta nuraminti kai kurių Brunėjaus gyventojų būgštavimus, esą šalis nusvirs drakoniškų bausmių pusėn.

Beveik 70 proc. Brunėjaus gyventojų yra islamą išpažįstantys malajai, 15 proc. – etniniai kinai ne musulmonai, o likusi dalis – čiabuviai ir kitos etninės grupės.

Brunėjus klesti iš naftos ir dujų telkinių, daugiausia esančių Pietų Kinijos jūroje. Pragyvenimo lygis jame yra vienas aukščiausių Azijoje.

Vyriausybė užtikrina gyventojams nemokamą sveikatos priežiūrą bei švietimą, įskaitant ir studijas universitete.

Tačiau pastaraisiais metais sultonas vis labiau linko ortodoksinio islamo link. Visiems musulmonų vaikams buvo įvestas privalomas religinis švietimas, o visoms šalies įmonėms nurodyta per penktadienines vidudienio pamaldas dviem valandoms nutraukti darbą.