„Pastaraisiais metais Rusija pažeidė ir pasitraukė iš svarbių ginklų kontrolės susitarimų, – pažymėjo J. Stoltenbergas. – Šiandieniniu sprendimu dėl Naujosios START sutarties išardyta visa ginklų kontrolės architektūra.“

„Raginu Rusiją persvarstyti savo sprendimą ir gerbti esamus susitarimus“, – pridūrė Aljanso vadovas.

„Siunčiame Maskvai aiškią žinią: esame tam, kad gintume savo teritorijas. Jeigu kuri nors iš mūsų šalių bus užpulta, tai prilygs Aljanso užpuolimui“, – sakė jis.

J. Stoltenbergas pridūrė, kad norėtų, jog Kremlius persvarstytų savo sprendimą.

Apie stabdomą Maskvos dalyvavimą minėtoje sutartyje anksčiau antradienį paskelbė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Ši sutartis įpareigoja JAV ir Rusiją apriboti branduolinių raketų paleidimo įrenginių skaičių iki 800, o veikiančių branduolinių užtaisų – iki 1 550.

NATO padės Ukrainai susikurti ginklų įsigijimo sistemą

NATO generalinis sekretorius antradienį pranešė, kad Aljansas sutiko padėti Ukrainai susikurti ginklų įsigijimo sistemą.

Pasak J. Stoltenbergo, bus siekiama, kad ši sistema būtų „veiksminga, skaidri ir atskaitinga“. NATO vadovas pridūrė, kad šiuo klausimu planuojama surengti Europos Sąjungos (ES) ir Ukrainos ekspertų susitikimą – galutinis tikslas, jo teigimu, bus užtikrinti, jog Ukraina turėtų „visą reikiamą ginkluotę“.

Kalbėdamas NATO būstinėje Briuselyje šalia Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos ir ES vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams Josepo Borrellio, J. Stoltenbergas pabrėžė, kad ukrainiečiai turi gauti „viską, ko jiems reikia pergalei pasiekti“.

Aljanso vadovas kartu išreiškė būgštavimus, kad Kinija galimai planuoja perduoti Rusijai letalinės ginkluotės. J. Stoltenbergas nurodė, kad Maskva šiuo metu taip pat siekia panašios Šiaurės Korėjos ir Irano paramos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją