Aukšti JAV pareigūnai ir pats A. F. Rasmussenas nerimauja, kad, dėl taupymo Europos vyriausybėms sumažinus kariuomenių finansavimą, atsirado didelė praraja tarp JAV ir Europos karinės galios. Baiminamasi, kad tai gali susilpninti NATO.

Organizacijos "Carnegie Europe" biure Briuselyje A. F. Rasmussenas sakė, kad stipriai NATO reikia "stiprios Europos (...), turinčios stiprią gynybos pramonę ir politinį pasiryžimą". NATO generalinis sekretorius ragina Europos šalis padidinti savo pajėgumą svarbiausiose srityse. Europos valstybės turėtų įsigyti daugiau žvalgybinių bepiločių lėktuvų, daugiau didelių transportinių ir degalų lėktuvų, kurie ore gali papildyti kitų orlaivių degalų bakus. Europai taip pat reikia daugiau modernių laivų radarų, kurie galėtų būti integruoti į NATO planuojamą raketų gynybos sistemą.

JAV keičia strategiją ir daugiau dėmesio skiria Azijai, todėl tikisi, kad Europa susitvarkys su karinėmis atsakomybėmis savo pašonėje. Tačiau per 2011 metų konfliktą Libijoje Europos šalims reikėjo JAV pagalbos skrydžio metu pildant degalus ir žvalgybos bei sekimo srityse.

A. F. Rasmussenas taip pat teigia, kad Europai reikia stipresnės gynybos pramonės. Anot jo, Europos gynybos pramonė tebėra per daug nacionalinė ir susiskaldžiusi.