„Turime aiškintis medicinos įrangos ir apsauginių kostiumų, vaistų ir visų kitų tokių prekių tiekimo klausimus. Taip pat [turime] užduoti tokius klausimus: ar esame per daug priklausomi nuo produkcijos, ateinančios iš išorės?“ – per vaizdo ryšiu vykusią spaudos konferenciją sakė Jensas Stoltenbergas.

„Nacionalinis atsparumas su NATO atsakomybe, – sakė jis. – Visi šie klausimai – atsparumas, nacionalinis atsparumas, taip pat užtikrinant, kad turėtume būtinas medicinos priemones – bus mokymosi proceso po šios krizės dalis.“

J. Stoltenbergas kalbėjo NATO gynybos ministrų vaizdo konferencijos dėl pandemijos pasekmių išvakarėse.

Pasak jo, per šias derybas bus siekiama stiprinti paramą tarp valstybių narių, pirmiausia identifikuojant neišnaudotus tiekimo ir karinio transporto pajėgumus, kad medicinos priemonės nukeliautų, kur jų reikia.

J. Stoltenbergas taip pat paminėjo tikėtiną koronaviruso krizės poveikį valstybių narių gynybos biudžetams per numatomą ekonomikos traukimąsi, bet sakė, kad dar „per anksti“ apskaičiuoti pasekmes.

Bet kokiu atveju, iššūkiai, su kuriais NATO susidūrė prieš krizę, niekur nedingo ir į juos reikia atsakyti, tvirtino jis.

„Vis dar yra terorizmo grėsmė. Esama grėsmių kibernetinėje erdvėje. Taip pat matome pasaulinį galios poslinkį kylant Kinijai, matome kategoriškesnę Rusiją“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.