J. Stoltenbergo teigimu, Sirijoje „stebimas žymus karinis telkimasis“, įskaitant sausumos pajėgas ir laivyną.

Rusijos vykdoma dislokacija „kelią rimtą nerimą“, sako J. Stoltenbergas ir paragino Maskvą vengti įtampos su NATO didinimo.

J. Stoltenbergas antradienį pareiškė, kad Rusijos karo lėktuvų įvykdyti Turkijos oro erdvės pažeidimai prie sienos su Sirija „nėra atsitiktinumas“, kai Ankara pasiskundė dėl dviejų Maskvos naikintuvų įsibrovimų.

„Tai nėra atsitiktinumas, tai rimtas pažeidimas, – J.Stoltenbergas sakė per spaudos konferenciją Briuselyje. – To pažeidimo trukmė buvo ilga lyginant su ankstesniais oro erdvės pažeidimais, kuriuos matėme kitur Europoje.“

Jensas Stoltenbergas

Rusija parodė, kaip bombarduoja Siriją

Rusijos gynybos misterija paskelbė vaizdo įrašą, kaip ji bombarduoja Sirijos prezidento Basharo al Assado priešininkų pozicijas. Vaizdo įrašas paskelbtas oficialiame žinybos kanale svetainėje „YouTube“, rašo zn.ua.

Šiame vaizdo įraše užfiksuota operacija miškingoje Idlibo provincijos vietovėje. Šios operacijos metu, pasak Rusijos kariškių, buvo sunaikinta iki 30 šarvuotos technikos vienetų ir transporto priemonių.

Be to, Rusijos gynybos ministerija taip pat paskelbė vaizdo įrašą, rodantį, kaip buvo bombarduojami amunicijos sandėliai Homso mieste, taip pat „Islamo valstybės“ štabas“ Alepo provincijos Deir Hafiro miesto apylinkėse. Oficialiuose Gynybos ministerijos komentaruose po paskelbti vaizdo įrašu teigiama, kad ios atakos buvo nukreiptos prieš „Islamo valstybės“ kovotojus.

Dar praėjusią savaitę generolas leitenantas Robertas Otto, JAV Karinių oro pajėgų vyriausiojo žvalgybos irs stebėsenos štabo viršininko pavaduotojas, teigė, kad rusų lėktuvai mėto „bukąsias bombas“ (laisvakrites), o tai didina taikių gyventojų žūties riziką, o likusius gyvus gali pastūmėti pas teroristus.

O amerikiečių pajėgų Irake atstovas pulkininkas Steve‘as Warrenas teigė, kad, jo duomenimis, nė vienas iš 12 taikinių, praėjusią savaitę numuštų rusų lėktuvų Sirijoje, nebuvo susijęs su IS.

Rusijos kariuomenės ir ginkluotės permetimas į Siriją rodo, kad Maskva gali pradėti šioje šalyje plačią antžeminę operaciją. Tokius įtarimus televizijos kanalui CNN išsakė du šaltiniai Pentagone, prašę neskelbti jų pavardžių.

Oficialiai apie savo būgštavimus JAV gynybos departamentas dar nepareiškė.

Pasak CNN pašnekovų, jeigu antžeminė operacija prasidės, tai ji bus nukreipta prieš sukilėlius ir opozicijos atstovus, kovojančius su Basharo al-Assado režimu, o ne prieš „Islamo valstybę“.

Televizijos kanalo šaltiniai patikslino, kad Rusija permetė į Siriją artilerijos pabūklų ir keturias reaktyvines salvinės ugnies sistemas BM-30 „Smerč“. Ginkluotė buvo pastebėta tarp Homso ir Idlibo miestų.

Anot Pentagono atstovų, Rusija aktyvina „antžeminę veiklą“, kad paremtų Sirijos vyriausybės armiją kovoje su B. al Assado priešininkais.

NATO paragino Rusiją nutraukti oro antskrydžius prieš „Sirijos opoziciją ir civilius“, praėjusią savaitę Maskvai pradėjus rengti oro reidus toje šalyje, skelbia BBC.

Kremlius tvirtina, kad Rusijos karinės oro pajėgos vykdo oro antpuolius prieš „Islamo valstybės“ ir kitų islamistų pozicijas, tačiau JAV vadovaujamos koalicijos partnerės ir Turkija teigia, kad Maskva bombarduoja prezidentui Basharui al Assadui nepalankios opozicijos taikinius.

Be kita ko, šeštadienį Rusijos karinis lėktuvas įskrido į Turkijos teritoriją. Orlaivį perėmė Turkijos naikintuvai F-16. Pasak NATO, Rusijos veiksmai pasiekė pavojingesnį lygį. Dėl šio įvykio į Turkijos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Ankaroje, o jam pareikštas griežtas protestas.

Visos 28 NATO narės, įskaitant Turkiją, pareiškime įspėjo Rusiją dėl ypatingo tokio neatsakingo elgesio pavojaus ir paragino Maskvą „liautis“ taip elgtis.

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu sakė šalies televizijai, kad bet kam pažeidus šalies oro erdvę, veiksmų pradžios taisyklės yra aiškios.

„Turkijos ginkluotosios pajėgos yra aiškiai apmokytos. Net jei tai yra skrendantis paukštis, jis bus perimtas“, – nurodė ministras pirmininkas, pridūręs, kad kanalai tarp Rusijos ir Turkijos vis dėlto liks atviri.

Maskvą Turkijos oro erdvės pažeidimą patvirtino, tačiau nurodė, kad tai buvo „navigacinė klaida“.

Rusija svarstytų galimybę rengti antskrydžius Irake, gavusi Bagdado prašymą

Rusija svarstytų galimybę išplėsti prieš džihadistus Sirijoje vykdomą oro smūgių kampaniją į kaimyninį Iraką, jei sulauktų atitinkamo prašymo iš Bagdado, antradienį pareiškė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų - Federacijos tarybos - pirmininkė.

Valentina Matvijenko, kurią citavo Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“, sakė, kad kol kas Maskva dar negavo tokio prašymo iš Irako vyriausybės.

Rusijos karo lėktuvai atakavo senovinį Sirijos miestą Palmyrą

Rusijos karo lėktuvai bombardavo taikinius senoviniame Sirijos mieste Palmyroje ir jos apylinkėse, antradienį pranešė Sirijos valstybinė televizija.

Tai buvo pirmieji Rusijos antskrydžiai šioje džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ kontroliuojamoje teritorijoje.

„Rusijos karo aviacija, koordinuodama veiksmus su Sirijos oro pajėgomis, smogė „Islamo valstybės“ pozicijoms Palmyroje ir jos apylinkėse“, - nurodė televizija, cituodama neįvardytą karinį šaltinį.

Televizijos duomenimis, per oro smūgius Palmyroje buvo sunaikinta 20 transporto priemonių ir trys ginklų saugyklos.

„Dykumos perlu“ vadinama senovinė Palmyros oazė yra už maždaug 210 km į šiaurės rytus nuo Damasko.

Rusijos lėktuvai taip pat surengė antskrydžius šiaurinės Alepo provincijos al Babo ir Deir Hafero miestuose, maždaug 20 km į šiaurę nuo karinio aerodromo, kurį šiuo metu yra apsupę „Islamo valstybės“ kovotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2801)