Savo internetinėje paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ NATO paviešino naujas palydovines nuotraukas, kuriose matyti, kad šalia sienos su Ukraina vis dar dislokuojamos didelės Rusijos karinės pajėgos, praneša news.liga.net.


„Naujos nuotraukos rodo, kad Rusijos kariniai daliniai nepasitraukė nuo Ukrainos sienos. Gegužės 7 d. Rusijos karinės pajėgos buvo užfiksuotos 75 kilometrų atstumu nuo Ukrainos sienos“, - teigiama NATO pranešime.

Pateiktos trys nuotraukos palyginimui. Tai 2013 m. spalio 25 d., 2014 m. kovo 23 d. ir gegužės 7 d. užfiksuoti kadrai.

Jau anksčiau Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Andrejus Parubijus pareiškė, kad Rusija gali užpulti Ukrainą bet kurią naktį ar dieną. Anot A. Parubijaus, Maskva rengiasi įsiveržti į Ukrainą, kai tik aukų skaičius pasieks 1 tūkst.

NATO ketvirtadienį nurodė, jog vis dar nematė „jokių požymių“, kad Rusija atitraukė savo pajėgas nuo Ukrainos sienos, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dieną prieš tai pareiškė tai padaręs.

„Leiskit man patikinti jus, jog jei gausime regimų įrodymų, kad jie iš tikrųjų atitraukia savo karius, aš pats pirmasis tai pasveikinsiu“, – Varšuvoje sakė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

„Turiu pakartoti, kad nors atkreipėme dėmesį į rusų pareiškimus, kad jie pradėjo karių atitraukimą, kol kas nematėme jokių, jokių požymių, kad jie atsitraukia“, - sakė jis po derybų su Lenkijos vyriausybės vadovu Donaldu Tusku.

Pagal JAV ir NATO pareigūnų vertinimus, Rusija prie sienos su Ukraina yra sutelkusi apie 40 tūkst. karių – tuo metu, kai Kijevo vyriausybės pajėgos kaunasi su prorusiškais separatistais šalies rytuose.

Rusijos užsienio reikalų ministerija anksčiau dieną pakomentavo, jog NATO generalinis sekretorius yra „aklas“, kad nemato jokių Rusijos pajėgų atitraukimo nuo Ukrainos sienos ženklų.

„Patariame akliesiems susipažinti su prezidento gegužės 7-osios pareiškimu“, – nurodė ministerija, kurią citavo ITAR-TASS.

Žurnalistų Varšuvoje paprašytas pakomentuoti šį sarkastišką pareiškimą, A.F.Rasmussenas sakė: „Mano regėjimas labai geras“.

Po dviejų dienų vizito Lenkijoje A.F.Ramussenas ketvirtadienį vyks į Estiją. Čia jis lankysis kartu su delegacija iš Šiaurės Atlanto Tarybos, kuri yra pagrindinė NATO politinius sprendimus priimanti institucija.

F. Hollande'as ir A. Merkel reikalauja „matomo“ Rusijos pajėgų atitraukimo

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as šeštadienį pareikalavo „matomo“ Rusijos pajėgų sumažinimo prie Ukrainos sienos.

Bendrame pareiškime iš Štralzundo Vokietijoje abu lyderiai taip pat paragino Ukrainos saugumo pajėgas „susilaikyti nuo puolamųjų veiksmų“, kai artėja gegužės 25 dieną rengiami prezidento rinkimai.