Vykdydamas atidžiai stebimą sugrįžimo į politiką kampaniją, N.Sarkozy pareiškė kol kas griežčiausius savo komentarus dėl šio įstatymo – per debatus su dviem kitais kandidatais, siekiančiais vadovauti opozicinei centro dešinės partijai UMP ir vesti ją į 2017 metų prezidento rinkimus.

Įstatymas dėl tos pačios lyties asmenų santuokų, kuris įsigaliojo 2013 metų gegužę ir kuriuo gėjams taip pat leidžiama įsivaikinti, „turėtų būti perrašytas nuo pat pradžių“, šeštadienį savo auditorijai sakė N.Sarkozy.

Jo žodžiai buvo palydėti švilpimu ir skandavimu „Panaikinti! Panaikinti!“, ir tai paskatino buvusį prezidentą pridurti: „Jei labiau norėtumėt, kad sakyčiau „panaikinti įstatymą“, ... tai reiškia ne ką kitą“.

„Nėra prasmės nepritarti surogatinei motinystei, jei nepanaikiname Taubira“, – sakė N.Sarkozy, turėdamas omenyje teisingumo ministrę Christine Taubira, kuri aktyviai rėmė tos pačios lyties asmenų santuokų įstatymą.

F.Hollande'as Brisbane Australijoje, kur vyko Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimas, atsisakė komentuoti „politinės partijos vidaus kampanijas“.

Tačiau jis spaudos konferencijoje sakė, kad gėjų santuokų įstatymas – jo itin nepopuliaraus prezidentavimo svarbiausia reforma – „taikomas be trinties, taip pat ir iš merų, kurie galėjo turėti abejonių ar klausimų“, pusės.

„Kasdien jis suprantamas (vis) geriau“, – sakė prezidentas apie įstatymą, kuris pasaulietiškoje, bet katalikų dominuojamoje Prancūzijoje provokavo masinius protestus.

Po savo išrinkimo 2007-aisiais N.Sarkozy pažadėjo rinkėjams gėjams, kad įves civilines sąjungas, tačiau per jo kadenciją nieko panašaus neįvyko.

Kaip rodo „Ifop“ apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti šeštadienį, 68 proc. prancūzų pritaria tos pačios lyties asmenų sąjungoms, o 53 proc. pritaria homoseksualių porų teisei įsivaikinti.

Gėjų teisių specialistė Caroline Mecary sakė, jog būtų neįmanoma grįžti atgal dėl šio įstatymo.

Dėl situacijos, kuomet kai kurios gėjų poros jau yra susituokusios ar turi įsivaikinusios vaikų, o kitoms poroms tai nebebūtų leidžiama, iškiltų „reali teisinė problema“, kuri subyrėtų atsimušusi į Konstitucinę Tarybą.

„Nicholas Sarkozy yra teisininkas, jis visa tai žino“, – pridūrė C.Mecary.